RIP: Philippe Croonenberghs, 73 jaar: ‘Who dares wins’

Philippe Croonenberghs (Foto: Twitter)

Afgelopen vrijdag overleed Philippe Croonenberghs in zijn woonplaats Knokke. Croonenberghs werd 73 jaar. In 2002 werd jij via een management buy out meerderheidsaandeelhouder van de beursgenoteerde Congo holding Texaf. Hij herbekeek meteen het bedrijfsmodel van de Texaf-groep: de sterk verlieslatende textielsector maakte plaats voor vastgoedactiviteiten in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Croonenberghs was een oud officier van de paracommando’s. Zijn overlijdensbericht is getiteld “Who dares wins”. De voorbije maanden maakte hij zijn bedrijf klaar om over te dragen aan zijn kinderen. 

Philippe Croonenberghs is licentiaat toegepaste economische wetenschappen en startte zijn carrière als militair met een opdracht van drie jaar in Irak, na de voltooiing van zijn dienstplicht als officier paracommando. In 1985 kwam hij in dienst bij Texaf. Hij werd door toenmalig aandeelhouder Cobepa belast met investeringsdossiers en tussen 1992 en 2002 bekleedde hij diverse bestuursfuncties binnen bedrijven als Ibel, Zénitel, Uco en Fortales. In 2002 organiseerde hij een MBO over Texaf. Korte tijd later heroriënteerde hij het bedrijf volledig naar de vastgoedsector in Congo.Philippe Croonenberghs koesterde met Texaf grote digitale ambities in de Congolese hoofdstad. Silikin Village moet er een digitale hub worden van 15.000 m² die plaats biedt aan 1.600 studenten, start-ups en opleiders. Maar naast dit digitaal project richtte Croonenberghs samen met zijn gezin de private stichting ‘Bandeko Na Biso Ba Congolais’ op, wat zoveel wil zeggen als ‘Mijn Congolese broeders en zusters’. Croonenberghs gelooft in de Congolese jeugd en wil ook wat teruggeven aan Congo.

De voorzitter van Texaf kampte al een tijdje met gezondheidsproblemen. Die werden in enkele maanden zeer ernstig. Zijn twee zonden werden ondertussen bestuurder van Texaf net als zijn dochter Charlotte. De familie is verankerd in de Belgische financiële netwerken. Charlotte Crooneberghs is gehuwd met Louis Balcaen, de zoon van de miljardair Filiep Balcaen, haar broer Gérald is gehuwd met Adeline Speeckaert gelieerd aan de AB Inbev groep. De moeder van de vier kinderen van Crooneberghs is Marie-Thérèse Vlerick, de zuster van Philippe Vlerick. Opmerkelijk is ook de band die Croonenberghs onderhield met de liberale politicus Herman De Croo. Die was decennia lang bestuurder van Texaf en verbleef regelmatig in Kinshasa.

Philippe Croonenberghs wordt vrijdag begraven in Knokke.