Familie Weerts [276]

Yves Weerts

Vermogen € 86 530 000
Gekend als Weerts Group
Activiteit Logistiek vastgoed
Inplanting Milmort (Luik)
Huidige positie 276


Kort voor de Tweede Wereldoorlog het land teistert, start Hubert Weerts zijn landbouwtransport bedrijf met één vrachtwagen. Zijn vrachtwagen brengt hem in en rond Teuven, een klein dorpje en deelgemeente van Voeren, geprangd tussen Vlaanderen, Wallonië en Nederland. Maar de wereldbrand gaat ook niet onopgemerkt voorbij aan Hubert Weerts. De Duitse bezetter neemt zijn vrachtwagen in beslag. In 1945 moet Hubert zijn bedrijf heropstarten. Hij doet dat nu samen met zijn enige zoon Joseph Weerts.

In 1960 volgt de start van de ontwikkeling tot nationaal en internationaal transportbedrijf “Transports Weerts & Fils”, voornamelijk gedreven door Léa Kremers, de echtgenote van Joseph, en haar zonen Pierre en Lambert. Nog eens bijna 30 jaar later volgt een nieuwe belangrijke stap. In de Hauts-Sarts wordt een eerste industriële magazijn opgetrokken van 54.000 m². Daarmee maakt de familie de overstap van pure transportspeler naar geïntegreerde logistieke dienstverlener. Later zal de site nabij Herstal worden verkocht om vervolgens in 2014 opnieuw verworven en herontwikkeld te worden.

In 1994 wordt Yves Weerts, zoon van Pierre, op 26-jarige leeftijd CEO van de groep na het onverwachte en plotselinge overlijden van zijn vader. Vijf jaar later start hij de ontwikkeling van een totaal van ongeveer 100.000 m² industriële magazijnen in Bierset. In 2001 volgt de ontwikkeling van 33.000 m² industrieel magazijn in Milmort, nabij Luik. Vier jaar later neemt Weerts de het bedrijf Supertransport over, de transportdivisie van Carrefour.

In 2008 wordt de strategische beslissing genomen te desinvesteren in de transportdivisie en focus te leggen op vastgoed, warehousing en logistieke diensten met toegevoegde waarde. In 2017 worden de logistieke activiteiten van Audi in Vorst overgenomen. Een jaar later wordt in Milmort 35.000 m² omgebouwd tot een nieuw industrieel magazijn. In vastgoedontwikkeling is de groep onder meer actief in België en in het Groothertogdom Luxemburg, Keulen (Duitsland), Boedapest (Hongarije) en Boekarest (Roemenië).

Yves Weerts kreeg ondertussen de versterking van zijn neef Pascal. In een vorig leven kwamen we die nog tegen als advocaat van Allen & Overy die samen met huidige Vlaams parlementslid Lorin Parys privaat aandelenbezit stimuleerde. Eind 2020 brengen de neven Weerts hun logistiek vastgoed in in een 50/50 joint venture met verzekeraar Ethias. Het levert de moedervennootschap een winst op van om en bij 50 miljoen euro. Nog opmerkelijk, de Weerts Group omvat ook het racingteam WRT. “Mensen uit de logistieke en de transportwereld zijn vaak ook gepassioneerd door autoracen.”, verklaart Pascal Weerts de schijnbare anomalie in de activiteiten van de groep. WRT telt bijna 100 medewerkers en verleent complete racediensten aan klanten over de hele wereld. Vorig jaar haalde het een omzet van 17 miljoen euro. WRT verleent enerzijds complete racediensten aan klanten over de hele wereld. Denk aan het ter beschikking stellen van racewagens en een bijhorend technisch team, de technische voorbereiding van de wagens en het transport. Daarnaast produceert en verkoopt WRT ook racewagens, met name de WRT Fun Cup auto’s.