NIEUW – 3D lenzenproducent Luxexcel boekt 22 miljoen euro verlies weg

De 3D lenzen printer van Luxexcel, bijna 5 meter lang en 2,5 meter hoog.

Het bedrijf Luxexcel, gevestigd in Turnhout, heeft zijn kapitaal opgetrokken met 24 miljoen euro om onmiddellijk daarna het overgedragen verlies van de voorbije drie jaar van 22 miljoen euro terug af te boeken. Luxexcel is een pionier op het gebied van 3D-geprinte lenzen. Het bedrijf ontwikkelt en commercialiseert het Luxexcel VisionPlatform. Dat systeem bestaat uit een 3D-printer, software en lensafdrukmateriaal. Het laat toe via 3D-printen volledig op maat gemaakte lenzen te ontwikkelen. Het kapitaal van Luxexcel is via een Nederlandse holding in handen van een aantal durfkapitalisten waaronder de Participatiemaatschappij Vlaanderen.

3D printen van lenzen en optische glazen kent een groeiend succes wereldwijd. Klassieke productie van lenzen start van dikke neutrale lenzen die worden geslepen. Daarbij gaat heel wat materiaal verloren. 3D printing laat toe te werken zonder verlies van dat materiaal. De techniek laat ook toe heel wat nieuwe technologieën te integreren in het eindproduct. Toch is de start up niet evident. In 2017 verbrandde Luxexcel 3,7 miljoen euro. Het jaar daarop was dat 9 miljoen euro. Nu wordt dus 22 miljoen euro overgedragen verlies afgeboekt. Luxexcel beschouwt de verliezen als opstart verliezen.



Luxexcel commercialiseert zowel hard- als software voor 3D printers die lenzen produceren. Stel u daarbij geen tafelmodel printer voor. De 3D printer van Luxexcel is bijna 5 meter breed en 2,5 meter hoog. Hij weegt om en bij 5 ton en moet in een zogenaamde ‘clean room’ worden geplaatst. De productie van twee paar lenzen duurt om en bij één uur. Maar de lenzen zijn dan wel onmiddellijk klaar om te worden gecoated. De machine laat ook toe ‘creatieve’ lenzen te maken voor bijvoorbeeld game toepassingen. Ook brilglazen kunnen worden geproduceerd, bijvoorbeeld voorzien van snelle tinten wisseling. Alhoewel Luxexcel zich profileert als het enige bedrijf dat deze technologie beheerst, zijn er al redelijk wat spelers actief op deze markt. We kregen niet onmiddellijk enige commentaar bij het bedrijf.