NIEUW – Aardappelkoning Jan Clarebout structureert zijn family office (en doet zijn naam alle eer aan)

Gilles Clarebout wordt mee bestuurder van Peruna. (Foto: LinkedIn)

De West-Vlaamse ondernemer Jan Clarebout heeft zijn family office opgericht onder de naam “Peruna”. Clarebout is de grootste producent in Europa van diepvriesfrieten waar hij ook zijn bijnaam aan dankt. Met zijn bedrijf Clarebout Potatoes haalde hij in 2022, de laatste beschikbare cijfers, een omzet van 1,097 miljard euro. Daarmee doorbrak hij voor het eerst de barrière van 1 miljard euro. Die groei was goed voor een cash flow van 180 miljoen euro en een nettowinst na 44 miljoen euro belastingen van 126 miljoen euro. Zijn family office moet nu het familiaal patrimonium stroomlijnen. De naam “Peruna” staat daarbij symbool voor zijn bedrijf. Peruna is de oud Scandinavische naam voor aardappel die voor het eerst opdook in de 16de eeuw bij de Finse studax Mikael Agricola. Bestuurders van Peruna zijn Jan Clarebout en zijn zoon Gilles. De leiding is in handen van Eveline Vereecke, de financieel specialist die Clarebout vorig jaar weghaalde bij de bank CKV van Dominiek De Clerck.

Eind 2022 nam Clarebout zijn concurrent Mydibel over van de familie Mylle. Die producent van diepvriesfrieten is goed voor een omzet van 200 miljoen euro. Die overname zorgde mee voor de doorbraak van een omzet van 1 miljard euro. Clarebout produceert momenteel in vijf productie-eenheden diepvriesfrieten voor private labels. In Duinkerke bouwt hij een nieuwe belangrijke fabriek. Zijn vermogen groeide de voorbije jaren uit tot 431 miljoen euro, goed voor de 68ste plaats in onze ranglijst. Het bedrijf is sterk exportgericht en verdeelt producten naar meer dan 120 landen wereldwijd.



In 2023 verraste Clarebout met het aantrekken van Eveline Vereecke als hoofd van zijn toen nog op te richten family office. Vereecke zou normaal de overstap maken van Argenta naar CKV, de spaarbank van Dominiek De Clerck. Maar op de valreep besliste ze om toch niet naar CKV te gaan maar naar Jan Clarebout. De ‘aardappelkoning’ diversifieerde eerder al sterk in onder meer vastgoed. Hij is daarbij regelmatig terug te vinden samen met de miljardair Filip Balcaen. Dat is onder meer zo in het Brugse vastgoedproject Boeverie van de projectontwikkelaar Steenoven. Samen met Balcaen startte hij ook het durfkapitaalfonds Well One op. Peruna is dan weer gehuisvest in het Roeselaarse kantoorcomplex Westwing dat eveneens werd ontwikkeld door de groep Steenoven. De ondernemer heeft een dochter Florence die apothekeres is. In haar vennootschap CLF Invest groepeert ze momenteel vijf apotheken, allen in en rond Ieper, goed voor 10 miljoen euro. Zijn zoon Gilles die bestuurder wordt van Peruna is nu al actief in het familiaal bedrijf.