NIEUW – Aardappelkoning Jan Clarebout trekt omzet (in 2022) boven het miljard

Jan Clarebout. (Foto: RV)

De West-Vlaamse ondernemer Jan Clarebout doet zijn reputatie van aardappelkoning alle eer aan. Met zijn bedrijf Clarebout Potatoes haalde hij in 2022 een omzet van 1,097 miljard euro. Daarmee doorbreekt hij voor het eerst de barrière van 1 miljard euro. Die groei was goed voor een cash flow van 180 miljoen euro en een nettowinst na 44 miljoen euro belastingen van 126 miljoen euro. Dat blijkt uit de balans van het bedrijf over 2022 die pas eind vorig jaar werd neergelegd. Over dat jaar 2023 zal dat cijfer wellicht nog stijgen. Eind 2022 nam Clarebout zijn concurrent Mydibel over van de familie Mylle. Dat bedrijf is goed voor een omzet van 200 miljoen euro. Clarebout produceert in vijf productie-eenheden diepvriesfrieten voor private labels. In Duinkerke bouwt hij een nieuwe belangrijke fabriek. Zijn vermogen groeit aan tot 431 miljoen euro, goed voor de 68ste plaats in onze ranglijst.



Clarebout is uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers ter wereld op gebied van diepvries aardappelproducten voor private labels. Het bedrijf is sterk exportgericht en verdeelt producten naar meer dan 120 landen wereldwijd. De klanten bevinden zich hoofdzakelijk in 4 segmenten: retail, catering, quick service restaurants en voedingsindustrie. De groep beschikt in België over 2 ultramoderne productie-eenheden en diverse opslagplaatsen voor aardappelen. De hoofdzetel en een eerste productie-eenheid is gevestigd in Nieuwkerke , een 2de productie-eenheid is gevestigd in Waasten. Door een nijpend gebrek aan bouwgrond en arbeiders in Vlaanderen koos de groep voor het Noord-Franse Duinkerke als vestigingsplaats voor een nieuwe grote productie-eenheid.  (Lees verder onder de foto)

De nieuwe fabriek van Clarebout in Duinkerke in opbouw. (Foto: Clarebout)

In 2021 droeg Clarebout nog de gevolgen van de covid crisis en het stilvallen van de horeca. De omzet bedroeg dat jaar 679 miljoen euro bij een break even situatie. In 2022 viel de aardappeloogst in België en Frankrijk tegen als gevolg van de zomerdroogte. Clarebout voerde eind 2022 voor het eerst in zijn geschiedenis 500 ton aardappelen in per boot vanuit Duitsland naar zijn productielijnen in Waasten. Dat ene transport was als aanvoermiddel goed een 20-tal vrachtwagens. Het bedrijf zag zijn omzet in 2022 mee groeien omdat de inflatie en energiecrisis de consument van de gekende merkfrieten deed overstappen naar de goedkopere private labels. Jan Clarebout zelf houdt er een zeer discrete levensstijl op na. Ook inzake communicatie vaart zijn bedrijf een voorzichtige koers. Getuige daarvan het feit dat de balans over 2022 ultiem eind 2023 werd neergelegd. Clarebout diversifieert een deel van zijn vermogen in vastgoed. Zijn zoon Raphael is ondertussen ook bestuurder in het bedrijf. Zijn dochter is actief als apotheker.