NIEUW – AB Inbev families versterken kapitaal drankendochter

De familie de Spoelberch, grootaandeelhouder van de biergroep AB Inbev, heeft het kapitaal van haar diversificatieholding Verlinvest Beverages opgetrokken van 589 naar 606 miljoen euro. De operatie is merkwaardig omdat ze samenvalt met het vertrek van AB Inbev voorzitter Olivier Goudet. Als CEO van de holding JAB heeft Goudet steeds meer te maken met frisdranken. Er dreigt dan ook een belangenconfllict met de biergroep die ook meer en meer inzet op hetzelfde groeisegment. Maar het is precies ook in datzelfde segment dat Verlinvest Beverages actief is. De familie de Spoelberch dreigt dan ook vroeg of laat met zichzelf in botsing te komen.Verlinvest Beverages houdt momenteel drie belangrijke participaties aan en wel in drie niet-alcoholische dranken: All Market, producent van de kokosdranken Vita Coco, Sambazon, producent van drankjes op basis van de acai-bes uit de Amazone, en Hint, producent van gearomatiseerde waters. AB Inbev controleert momenteel één derde van de wereldbierproductie maar heeft het moeilijk om in die markt te blijven groeien. Tegen 2025 wil AB InBev 20 procent van zijn omzet boeken met drank zonder of met weinig alcohol, zoals de bieren Jupiler 0.0 en Leffe 0.0, maar ook frisdranken zoals die van Hiball, dat AB InBev vorig jaar overnam. Ook radlerbier en bier met fruitsmaak doen denken aan limonade.

Olivier Goudet

Met JAB is Goudet niet alleen actief in consumentenmerken zoals Dettol, Durex, Nurofen, Strepsils, Vanish, Finish, Calgon en Cillit Bang. De holding controleert ook belangen in Douwe Egberts, Dr. Pepper, Canada Dry, Schweppes en 7Up. En daar dreigt hij in een mogelijk concflict te komen met AB Inbev. Als voorzitter wordt Goudet opgevolgd door de Amerikaan Martin Barrington. Die zetelt al sinds 2016 in de raad van bestuur van AB InBev als vertegenwoordiger van Altria, dat 10,2 procent van de AB InBev-aandelen bezit. Dat belang volgde uit de overname van concurrent SABMiller door de Belgisch-Braziliaanse bierreus.

Ondertussen blijft het nog wachten op ander nieuws van Verlinvest. Frédéric de Mévius, een andere grootaandeelhouder van AB Inbev, stapt immers op als CEO van de holding. Hij verkoop daarbij zijn pakket van 10 % aandelen in Verlinvest aan de familie de Spoelberch. Die is nu nog op zoek naar een opvolger voor de Mévius.