NIEUW – Acerta, Group S en Cegeka pompen 50 miljoen in loonmotor EverESSt

Stijn Bijnens, CEO van Cegeka en bestuurder van EverESSt. (Foto: Belga Images)

Het sociaal secretariaat Acerta, met hoofdzetel in Leuven, heeft samen met haar collega Group S Management Services en de Limburgse ICT-specialist Cegeka, in handen van André Knaepen, de joint venture EvereESSt opgericht. Die heeft tot opdracht een nieuwe loonmotor uit te bouwen. Een loonmotor is een geheel van servers en software die instaat voor de loonberekening van werknemers in opdracht van de werkgevers. De drie partijen brengen een combinatie van IP en financiële middelen in en komen zo tot een gelijkwaardige verdeling van de aandelen. De joint venture krijgt een startkapitaal mee van 50 miljoen euro.Het EverESSt-project moet de payroll engine van de toekomst worden. De belangrijkste taak van een payroll engine of loonmotor is het berekenen van lonen: vanaf het bepalen van het recht op brutoloon tot aan het netto, en dit rekening houdend met alle wettelijke bepalingen en stelsels die van toepassing zijn op de verloning in België. Daarnaast dekt de loonmotor ook alle noodzakelijke aangiftes af in het kader van belastingen en sociale zekerheid, en staat hij in voor de datastromen naar banken, providers van maaltijdcheques en alle andere vertakkingen. De meeste sociale secretariaten werken met loonmotoren gebaseerd op mainframetechnologieën die vaak 20 tot 30 jaar oud zijn. De behoefte groeit voor een nieuwe loonmotor die gebruik maakt van moderne technologie, die zowel kosteneffectief is als nieuwe bedrijfsprocessen en modellen kan ondersteunen.

Acerta is een Belgische HR-dienstverlener met loonadministratie voor bedrijven als één van zijn hoofdactiviteiten. De afdeling die verantwoordelijk is voor deze berekening wordt een “Erkend Sociaal Secretariaat (ESS)” genoemd, een afkorting die terug is te vinden in de naam van de nieuwe loonmotor. Acerta is voor 50 % in handen van MRBB, de holding die de belangen overkoepelt van de Boerenbond en de grootste aandeelhouder is van de financiële groep KBC. Group S is een allround HR partner die ondernemers met een uitgebreid aanbod HR-producten en diensten ontzorgt bij elke stap in hun professionele groei. Group S heeft een uitgebreide ervaring en expertise in payroll. Naast het het sociaal secretariaat heeft Group S ook een onderneminsgloket voor starters, een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen en een aanbod HR-diensten en tools.

Cegeka krijgt twee bestuurders in de nieuwe vennootschap EverESSt. Het gaat dan meteen om de eigenaar van het ICT bedrijf André Knaepen en de CEO van het bedrijf en Limburgse netwerker Stijn Bijnens. De loonmotor die ze moeten uitbouwen moet daarbij gebaseerd zijn op drie pijlers: performantie, schaalbaarheid en onderhoudbaarheid.

UPDATE

In een eerdere versie van dit artikel was er een verwarring tussen Group S en SD Worx. Beiden hebben niets met elkaar te maken. Waarvoor onze excuses.