NIEUW – AG Real Estate financiert herontwikkeling van de oude Zeebrugse vismijn

AG Real Estate Development, de vastgoedpoot van verzekeraar AG, neemt 70 % op van de aandelen van de nieuwe vennootschap Seafront Development. De overige 30 % is in handen van Marie Jeanne Pieters, haar echtgenoot dokter Ignace Becaus, en haar zakenpartner Marc Bekaert. Inzet vormt de het project Seafront wat staat voor de 4 grote vishallen van de oude vismijn van Zeebrugge. De voorbije 20 jaar was daarin het verlieslatende themapark Seafront gevestigd. Dat sloot vorig jaar de deuren. Vorig jaar keurde het stadsbestuur van Brugge een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de hele omgeving van de oude vissershaven goed. Daarin wordt voorgesteld om op oude vismijnsite een grootschalig nieuwbouwproject toe te laten. Dat zal mee worden ontwikkelt door AG Real Estate Development. In afwachting van de definitieve goedkeuring van de bouwaanvragen krijgen de vier hallen een nieuwe, tijdelijke functie.



Marie Jeanne Pieters was destijds aandeelhouder van het familiale bouwbedrijf Pieters De Gelder terwijl Marc Bekaert er manager was. In 1990 werd het bouwbedrijf overgenomen door de toenmalige Kempense Steenkoolmijnen (KS) die na hun sluiting met overheidsgeld konden diversifiëren. De voorbije jaren profileerde de zeventiger Marie Jeanne Pieters zich in hoofdzaak als hoofdaandeelhouder van de Zeebrugse Visveiling, de enige Vlaamse vismijn. De NV Vlaamse Visveiling exploiteert de twee veilingen gelokaliseerd in de Vlaamse vissershavens Zeebrugge en Oostende. De aangevoerde vis wordt in realtime verkocht via het internet op een netwerk dat Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort met elkaar verbindt. Het European Food Centre is dan weer een logistiek platform en bestaat uit twee clusters van visserijbedrijven met de twee veilingen als motor.

Het stadsbestuur van Brugge leverde eerder deze maand een vergunning af voor de verbouwing van de volledige Oude Vismijnsite in Zeebrugge, inclusief het voormalige Seafront, en dat in functie van een ’tijdelijk’ nieuw gebruik. De vier hallen worden omgevormd tot Sportkade, Marktoever, Foodfront en Handelskaai. In de Sportkade komt er een klimmuur en een vestiging van Fitform. Het geheel wordt aangevuld met handel en horeca onder meer in pop up formaat.