VASTGOED – Marie Jeanne Pieters maakt Zeebrugse oude vismijn klaar voor herontwikkeling

De site van de oude vismijn in Zeebrugge. (Foto: Seafront)

Marie Jeanne Pieters heeft samen met haar echtgenoot, dokter Ignace Becaus, en haar zakenpartner Marc Bekaert de nieuwe holding SFH opgericht. In die holding brengt ze 30 % onder van de NV Seafront. Die laatste herbergt op zijn beurt 4 grote vishallen van de oude vismijn van Zeebrugge. De voorbije 20 jaar was daarin het verlieslatende themapark Seafront gevestigd. Dat sloot vorig jaar de deuren. Het echtpaar Pieters-Becaus, beiden zeventigers, heeft er lang op gewacht maar ook vorig jaar keurde het stadsbestuur van Brugge een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de hele omgeving van de oude vissershaven goed. Daarin wordt voorgesteld om op oude vismijnsite een grootschalig nieuwbouwproject toe te laten.

Marie Jeanne Pieters sprak al langer de wens uit om de oude vismijn te herontwikkelen. Het themapark Seafront was enkel populair in de zomermaanden en raakte niet uit de rode cijfers. Op vandaag wordt gewerkt aan een tijdelijke invulling van de site binnen de toeristische context. Vorig jaar al lanceerde Seafront een enquête om van werknemers en bedrijven te vernemen welke invulling nodig is voor het bouwproject op de site van de oude vismijn. De bevraging is gericht op wenselijke functies in zowel de huidige, oude gebouwen en als in het nieuwbouwproject. “De Oude Vismijn moet een hippe hotspot met een veelheid aan activiteiten worden, een levendige plek voor bewoners en bezoekers maar ook voor de bedrijven en hun medewerkers”, stelde Seafront op dat moment.



Marie Jeanne Pieters was destijds aandeelhouder van het familiale bouwbedrijf Pieters De Gelder terwijl Marc Bekaert er manager was. In 1990 werd het bouwbedrijf overgenomen door de toenmalige Kempense Steenkoolmijnen (KS) die na hun sluiting met overheidsgeld konden diversifiëren. Dat proces ontaarde in een aantal malversaties die in 2001 voor de rechtbank werden gebracht. Naast het omstreden dossier van het bedrijf Super Club speelde ook het dossier Pieters De Gelder daarin een rol. In dat dossier werden zowel Thyl Gheyselinck, de saneerder van de KS, veroordeeld als wijlen Frank Van Acker, toenmalig topman van de GIMV. Nog met Pieters De Gelder kocht Marie Jeanne Pieters in 1994 het bouwbedrijf Taveirne over. Dat is uitgegroeid tot marktleider in de aanleg van spoorwegen. Het bedrijf wordt nu geleid door Steven Becaus.

De voorbije jaren profileerde Marie Jeanne Pieters zich in hoofdzaak als hoofdaandeelhouder van de Zeebrugse Visveiling, de enige Vlaamse vismijn. De NV Vlaamse Visveiling exploiteert de twee veilingen gelokaliseerd in de Vlaamse vissershavens Zeebrugge en Oostende. De aangevoerde vis wordt in realtime verkocht via het internet op een netwerk dat Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort met elkaar verbindt. Het European Food Centre is dan weer een logistiek platform en bestaat uit twee clusters van visserijbedrijven met de twee veilingen als motor.

Het vermogen van de familie Becaus-Pieters benadert de 20 miljoen euro.