NIEUW – AG Real Estate pompt 50 miljoen euro in Parking 58 (die een tijdperk afsluit)

De vastgoedpromotor AG Real Estate heeft het kapitaal van haar dochter Parking 58 opgetrokken met 50 miljoen tot 61 miljoen euro. Het bedrijf gaat op de site van de vroegere Parking 58 het nieuwe administratieve centrum van de Stad Brussel bouwen. Dat project luistert naar de naam Brucity en zal een bruto oppervlakte creëren van 37.200 m² waarvan 33.500 m² verhuurbare oppervlakte, verdeeld over 9 verdiepingen. De iconische parkingtoren 58 in het hart van Brussel is al een tijdje tegen de vlakte gegaan. Meteen is daarmee ook een historisch punt gezet achter een stuk stadsontwikkeling van de hoofdstad.Parking 58 was 60 jaar lang een insider icoon voor wie de hoofdstad goed kende. De bovenste verdieping van de parkingtoren was een open terras dat een uniek zicht bood op de hoofdstad. Zo uniek dat het op een bepaald moment zelfs de toeristische gidsen haalde. Regisseur Alex Stockman draaide er in 2001 zijn filmdebuut ‘Verboden te zuchten’. Eerder al, in 1983, reed Isabelle Adjani met wagen en al de dieperik in vanaf de parking in de film ‘Mortelle randonnée’.

Misschien staat u er niet bij stil, maar de Parking 58 werd gebouwd in 1958, het jaar van de expo in Brussel. De parking moest de auto’s naar het centrum van de stad halen, precies de tegenovergestelde beweging van nu. Het mag symbolisch genoemd worden. Om de parkingtoren te bouwen gooiden de Brusselse bewindvoerders de negentiende eeuwse Brusselse Hallen tegen de vlakte. Moesten ze kunnen, ze bouwden nu het emblematisch gebouw in glas en gietijzer, zoals men dat ook in Parijs had, terug op. (Lees verder onder de foto)

Parking 58 was in zijn tijd vernieuwend. Het idee van een parkingtoren kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het was één van de eerste parkings in het rijk van de politieke vastgoedtycoon Charly De Pauw, de man die zijn imperium mee opbouwde met de Brusselse politieke elite. Het zou ook mee de basis vormen van het vermogen van de familie De Clercq die rijk werd met hun bedrijf Interparking.

De bouwheren van Brucity proberen de geschiedenis in ere te houden. Het dak van het nieuwe gebouw krijg een tuin die voor het publiek zal worden opengesteld. Onder de grond komt er een parking die zal worden uitgebaat door Interparking. De familie De Clercq verkocht Interparking aan de bank BNP Paribas Fortis die ook AG Real Estate controleert. Brucity moet in 2021 afgewerkt zijn.