NIEUW – André Knaepen zet met Roemeense partner 20 miljoen euro klaar voor 5G netwerk

Stijn Bijnens wordt bestuurder van de nieuwe telecom provider InSky. (Foto: Belga Images)

Het Brugse bedrijf Citymesh heeft samen met het Roemeense RCS&RDS het nieuwe bedrijf InSky opgericht. Dat krijgt meteen een kapitaal mee van 20 miljoen euro waarvan een kwart is volstort. Citymesh is een dochter van de Limburgse groep Cegeka van André Knaepen. De Roemeense partner is beter bekend onder zijn commerciële naam ‘Digi’. Het gecombineerde InSky moet het 5G netwerk uitbouwen met de frequenties die het bedrijf eerder dit jaar binnenhaalde bij een veiling van het BIPT, het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie. De bestaande telecom providers Proximus, Telenet en Orange krijgen er daardoor meteen met André Knaepen een nieuwe concurrent bij. Voor Knaepen zal Stijn Bijnens als bestuurder optreden in InSky.

5G moet het nieuwe normaal worden wanneer het gaat om internet distributie. De opstart van dat netwerk had heel wat voeten in de aarde, ook al omdat de bestaande grote operatoren niet zitten te wachten op kleine spelers die hun marktaandeel afknabbelen. Dat is nu toch gebeurd. Via een veiling deze zomer werd de frequenties toegekend voor een periode van 20 jaar. Dat is lang maar dat moet ook omdat met die operatie zware investeringen en dus ook zware afschrijvingen zijn gemoeid.De bestaande operatoren moeten een jaar na toekenning van de frequenties 70 procent van de bevolking kunnen bedienen. Nog een jaar later moet dat 99,5 procent zijn. InSky, dat van nul moet beginnen, moet na drie jaar 30 procent dekken en na zes jaar 60 procent. Wanneer het op zichzelf 20 procent van de bevolking heeft bereikt, kan InSky roamingakkoorden sluiten met de bestaande drie spelers om hun netwerk te gebruiken en zo de leemtes op te vullen. Daar hebben de nieuwkomers recht op.

De BIPT veiling bracht deze zomer 1,2 miljard euro op, meer dan verwacht. Proximus betaalde met 491 miljoen euro veruit het meest, op afstand gevolgd door Telenet dat 264 miljoen euro uitgeeft. Proximus koopt dan ook de meeste capaciteit op. Citymesh-Digi komt er met InSky en 114 miljoen euro het goedkoopst van af. Het ging eerder dit jaar al in op de aankoop van een gereserveerd blok spectrum waar toen niemand interesse in had en kon daarmee de frequenties relatief goedkoop binnenhalen.