NIEUW – Balta haalt 269 miljoen euro op bij dochter

De beursgenoteerde Balta Group, Europees marktleider in textiel vloerbekleding en met hoofdzetel in het West-Vlaamse Sint-Baafs-Vijve, verschuift 269,9 miljoen euro binnen haar groepsrekeningen. Dat geld is afkomstig van haar dochter Balta dat een kapitaalvermindering doorvoert. Het kapitaal van Balta daalt daardoor van 382 naar 112 miljoen euro. Dochter Balta zuivert ook 68 miljoen euro overgedragen verlies weg door afname van uitgiftepremies. Balta Group kampt al enige tijd met perceptieproblemen waarbij de Brexit met het Verenigd Koninkrijk als een belangrijke klant een niet onbelangrijke rol speelt. Bij het bedrijf benadrukt men dat de huidige operatie gaat om een interne herschikking van middelen zonder operationele impact. Het is een soort opkuis van de historische cijfers.



Balta Group staat voor een geconsolideerde omzet van 646 miljoen euro, telt 3.899 medewerkers en exporteert zijn producten naar 139 landen wereldwijd. Het bedrijf produceert onder meer geweven en getufte tapijten, kamerbreed tapijt en naaldvilt. De eerste drie kwartalen van dit jaar kon de groep na een veel zwakkere periode haar omzet licht optrekken. De traditionele kernmarkten van het bedrijf zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Er is daarnaast een belangrijke aanwezigheid in Centraal- en Oost-Europa.

Balta is de belangrijkste dochter van Balta Group. Ze omvat de productie eenheden in Sint-Baafs-Vijve, Zele, Oudenaarde en de Verenigde Staten. De nettoschuld van Balta Group bedroeg eind september 319,6 miljoen euro. Het bedrijf dankt zijn naam aan de West-Vlaamse familie Balcaen die de tapijtproductie opstartte. In 2004 verkocht Filip Balcaen het familiaal bedrijf. Sindsdien profileert hij zich als een belangrijke investeerder.