NIEUW – Bart en Ann Claes verankeren bedrijf en gender equality

Bart en Ann Claes. (Foto: Belga Images)

Broer en zus Bart en Ann Claes hebben hun kledinggroep JBC verankerd in de private stichting GEQ. “Die is opgericht met het oog op een verdere aanpassing van de familiale regeling in het kader van de lange termijn continuïteit van de familiale bedrijfsactiviteiten.” zo zegt Bart Claes in een korte reactie. “GEQ staat voor “gender equality”; mijn zus en ik en het bedrijf hebben in september 2021 de award van gender equality gewonnen. Gendergelijkwaardigheid is voor ons essentieel als familie en als bedrijf ook vanzelfsprekend. Vermits wij dit in onze manier van werken al jaren toepassen, willen we dit principe ook betonneren in de naamkeuze van onze private stichting.”

Bart en Ann Claes controleren samen de kledingketen JBC, genoemd naar hun vader Jean-Baptiste Claes. Met om en bij 120 verkooppunten is het één van de grotere kledingdistributeurs van het land. De groep met de merken JBC en Mayerline heeft enkele moeilijke jaren achter de rug. Vooral in de jaren 2018 en 2019 werd de groep gesaneerd. 16 verlieslatende winkels gingen dicht. Andere verkooppunten kregen een vernieuwingsbeurt. Ondertussen werd verder gewerkt aan een inhaalbeweging inzake e-commerce. Die oefening was amper afgewerkt wanneer corona toesloeg en de omzet van de groep afsneed. Drie maanden lang waren de winkels verplicht de deuren te sluiten wat leidde tot een omzetdaling van 23 % tot 148 miljoen euro in 2020. Het nettoverlies verdubbelde ruim tot 13,4 miljoen euro. Operationeel was het bedrijf net kostendekkend.



Maar CEO Bart Claes maakt zich sterk dat de bittere coronapil in één boekjaar is doorgeslikt. 2021 kondigt zich alvast beter aan. Maar dat was voor de oorlog in Oekraïne. Binnen enkele maanden maakt het bedrijf meer details bekend over de resultaten van het bedrijf.