NIEUW – Bart Tans koopt met Kolmont strategische Mercedes garage in Antwerpen

Bart Tans (Foto: Kolmont)

Projectontwikkelaar Kolmont, in handen van de Limburgse ondernemer Bart Tans, heeft de autogarage en showroom van Mercedes aan de Antwerpse Plantin & Moretuslei gekocht. De verkopende partij is de Zweedse autoverdeler Hedin Automotive. Die zal het gebouw nog twee jaar terug huren alvorens te verhuizen naar een nieuwe locatie. Het terrein, met een oppervlakte van 7000 m2, biedt potentieel voor de ontwikkeling van ongeveer 150 woningen en ondersteunende diensten. Met de operatie keert Bart Tans voor een stuk terg naar zijn roots. Vader Willy Tans legde de basis van het familiefortuin met de exploitatie van BWM garages in Limburg.

Willy Tans maakte fortuin als in- en uitvoerder van tweedehandsauto’s in Hasselt. Al snel werd hij ook actief op de professionele vastgoedmarkt. Voor een deel was dat gekoppeld aan de uitbouw van BMW-showrooms en garages. Op vandaag bezit de familie een uitgebreide vastgoedportefeuille met zowel commerciële als residentiële panden. De familie kocht in 2008 de kasteelhoeve Printhagen in Kortessem in het Limburgse Haspengouw om ze te restaureren. Zelf was de familie al jaren eigenaar van het bijbehorende kasteel. Ook het kasteel van Rullingen is in hun bezit.De voorbije jaren namen Frank en Bart, de zonen van Willy Tans, het bedrijf over. Zij maken werk van een diversificatie naar kantoren en residentieel vastgoed. Bart Tans legt zich met Kolmont toe op woningbouw en residentiële projecten. Zijn broer Frank legt zich toe op de winkelcentra en commerciële projecten. Vorig jaar nam die laatste ook de landbouwvennootschap FAP Invest over van de adellijke familie t’Kint de Roodenbeke. FAP Invest is meteen de grootste vennootschap in zijn soort in België. Ze omvat een kleine 500 hectare aan landbouwgronden en bossen. FAP Invest was in handen van de 85-jarige jonkheer François t’Kint de Roodenbeke, getrouwd met barones Bernadette van der Straten Waillet. Het grondareaal situeert zich hoofdzakelijk in West-Vlaanderen, verspreid over grote blokken, vooral in Damme, Wielsbeke en Roeselare. De waarde van de grond kan de 30 miljoen euro overstijgen. (Lees verder onder de foto)

De Mercedes garage aan de Plantin & Moretuslei in Antwerpen. (Foto: Google Street View)

In de huidige Antwerpse operatie is de groep Hedin Automotive België nu de verkoper. Die Zweedse groep beheert in België 20 Mercedes-Benz concessies (in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant), 3 smart-centers (Aalst, Antwerpen Centrum, Sint-Martens-Latem), 6 Toyota concessies (Brecht, Dilbeek, Geel, Lier, Sint-Pieters-Leeuw en Turnhout) en 1 Lexus concessie (Turnhout). De groep is importeur en verdeler van INEOS Automotive en van de Chinese Hongqi elektrische wagens. Hedin Automotive België maakt deel uit van Hedin Mobility Group, een Zweeds familiebedrijf, met meer dan 46 automotive merken in 12 landen.