Familie Bart Tans [163]

Vermogen € 163 434 000
Gekend als Kolmont
Activiteit Vastgoed
Inplanting Hasselt
Tendens Stijgend
Huidige positie 163


Willy Tans maakte fortuin als in- en uitvoerder van tweedehandsauto’s in Hasselt. Sedert meer dan 30 jaar is hij ook actief op de professionele vastgoedmarkt. Vastgoed is vandaag het hoofdberoep van de familie. De familie bezit een uitgebreide vastgoedportefeuille. De nadruk ligt vooral op retailvastgoed. In de portefeuille zitten zowat vijftig winkelpanden. De Tans Group is hoofdzakelijk actief in Hasselt, Leuven, Brussel, Tongeren, Luik, Gent en Antwerpen. Met locaties als Gent- Veldstraat, Leuven-Diestsestraat en Hasselt-Grote Markt kan de discrete familie Tans al aardig wat vakjes in het Monopoly-spel invullen, zo schreef de krant de Tijd.

De familie kocht in 2008 de kasteelhoeve Printhagen in Kortessem in het Limburgse Haspengouw om ze te restaureren. Zelf was de familie al jaren eigenaar van het bijbehorende kasteel. Ook het kasteel van Rullingen is in hun bezit.

De voorbije jaren zijn Frank en Bart, de zonen van Willy Tans, steeds meer op de voorgrond getreden. Zij maken werk van een diversificatie naar kantoren en residentieel vastgoed. Bart Tans legt zich sinds de oprichting van Kolmont Woonprojecten in 2000 steeds meer toe op woningbouw. Zijn broer Frank legt zich toe op de winkelcentra.

Bart Tans situeert zich meer en meer in het duurdere segment van de residentiële projecten. Hij ontwaart daarbij een duidelijk trend in Limburg: “Meer en meer medioren en senioren verkopen hun grote woningen in landelijke gebieden in de provincie om in een compacter appartement in Hasselt te komen wonen. Maar we krijgen hier ook flink wat investeerders als kopers over de vloer. Zij verhuren hun appartement eerst nog tien, vijftien jaar voor ze er zelf in komen wonen.”