Familie Haelterman [181]

Vermogen € 135 827 000
Gekend als Haelterman
Activiteit Horeca en groothandel in bier
Inplanting Brussel
Tendens Stijgend
Huidige positie 181


De broers Michel en Paul Haelterman stonden lange tijd samen aan het hoofd van het familiaal bedrijf dat optreedt als groothandelaar en verdeler aan de horecasector. Michel was verantwoordelijk voor Horeca Logistic Services, een bedrijf dat vanuit Ternat, Deerlijk en Luik 3.500 horeca-klanten bedient en bevoorraadt. “We zoeken voornamelijk klanten waarvan we denken dat hun zaak binnen 20 jaar nog zal bestaan.” zegt Michel Haelterman over de snel evoluerende sector waarin zijn bedrijf actief is.

Paul Haelterman is verantwoordelijk voor de invoer in België en de distributie van het kwaliteitsbier Carlsberg, één van de sterkhouders van de groep. Maar hij is ook verantwoordelijk voor Tao, een nieuwe gezondheidsdrank die door Haelterman zelf werd gelanceerd. De ondernemer detecteerde vijftien jaar terug in de VS een nieuwe trend in de frisdrankencategorie. De klassieke limonades hadden al het gezelschap gekregen van sportdranken en energiedrinks. En daar kwam nu een zoektocht naar gezonde frisdranken bovenop. Haelterman besloot zijn eigen drank te ontwikkelen. Twee jaar experimenteren met een Duits laboratorium leverde Tao op. Nu wordt met het theedrankje gemikt op buitenlandse expansie.

Beide broers vertegenwoordigen de derde familiale generatie. Hun vader Michel Haelterman stond lange tijd gekend als de bierkoning van Brussel. De groep exploiteerde op dat moment in het Brusselse een honderdtal cafés. In 1996 botste hij echter met de belastingsdiensten. Michel Haelterman werd er van verdacht op georganiseerde wijze bier in het zwart te hebben verkocht. In 2008 volgde een gedeeltelijke veroordeling waartegen Haelterman in beroep ging. In 2013 werd een schikking getroffen met de fiscus waardoor ook het strafrechtelijk dossier van de baan was.

Momenteel leidt Paul Haelterman het bedrijf.