Familie Mestdagh (Ex-Carrefour Market) [164]

20121121 - CHARLEROI, BELGIUM: Mestdagh group CEO Eric Mestdagh pictured at the occasion of the change of name of the 83 Champion supermarkets of Mestdagh group for the new name "Carrefour Market", which is an evolution of the commercial strategy, more than a change of identity, Wednesday 21 November 2012, in Couillet, Charleroi. BELGA PHOTO NICOLAS LAMBERT

Vermogen € 159 280 000
Gekend als Champion
Activiteit Distributie
Inplanting Charleroi
Tendens Neutraal
Huidige positie 164


De familie Mestdagh exploiteert 69 winkels van de distributieketen Champion in Wallonië; de groep beschikt over 3 winkels in Vlaanderen. 2010 was goed voor een omzetcijfer van 530 miljoen euro. Nog in datzelfde jaar haalde Mestdagh uitgebreid de nationale pers wanneer bekend werd dat de groep 16 Belgische winkels overnam van de Franse groep Carrefour. Die winkels zouden normaal gesloten worden. Door de overname van de Carrefour-winkels werden de 69 Champions filialen omgedoopt tot Carrefour Market. In 2016 beheerde de groep 52 eigen supermarkten en 30 verbonden supermarkten.

Mestdagh ging van start in 1900. Momenteel is de vierde generatie aan de macht: die bestaat uit de broers Eric en John en hun neef Carl. De overige familieleden werden uitgekocht. Voor Mestdagh betekent de overname van de Carrefourwinkels een belangrijke doorbraak in het Brussels Gewest, waar de familie slechts één winkel had met het uithangbord Champion. De groepsomzet maakt een sprong vooruit met 40 procent. De groep verwacht op termijn een verdubbeling van de omzet. In 2000 verkeerde de groep nog in volle reorganisatie. ‘Eigenlijk hadden we die winkels niet nodig voor het voortbestaan van onze onderneming’, zegt Eric Mestdagh. ‘Het is meer een persoonlijke uitdaging. Het is een leuke kwinkslag voor critici die vinden dat we 16 jaar geleden werden verkocht aan de Fransen.’

Het Franse Promodès nam in 1995 een belang van 25 procent in Mestdagh, vóór de fusie met Carrefour. Carl Mestdagh is niet alleen de voorzitter van de raad van bestuur van Fidagh. Hij is ook de vastgoedman voor de groep. Eric en John zijn de mensen in het veld. ‘Wij kunnen zowat elke functie aan, behalve die van de beenhouwers in onze winkels’, zegt Eric. ‘Toen we ermee begonnen, hebben we twee jaar de rekken gevuld en de winkels schoongemaakt.’ Eric is het bekendste gezicht van de twee. Hij doet de verkoop, financiën, human resources en logistiek. John is de man van de aankoop, de marketing, de technische ondersteuning.

Mestdagh heeft niet de ambitie om de grootste van Wallonië te worden. Zelfs na de overname van zestien Carrefour-winkels blijft Klein Duimpje een dwerg in de Belgische distributie. Het marktaandeel in de voeding klimt met de overname van 2,6 procent naar 3,6 procent. Dat is acht keer kleiner dan Colruyt of Delhaize. Voor de broers geldt vooral het lokale marktaandeel. In Canada bezit de familie het call center Gexel International.

In 2013 startte bouwpromotor Equilis, een onderdeel van de Groep Mestdagh, met de bouw van het shoppingcenter Dockx Bruxsel aan de Van Praetbrug in Brussel. In het najaar van 2016 opende het complex zijn deuren. Maar het snelle succes bleef uit bij de uitbaters van de bijna 120 winkels en horecazaken. Het aantal bezoekers ligt veel lager dan werd vooropgesteld bij de lancering van het winkelproject. Toch stond in de lente van 2018 en groep Canadese investeerders klaar om 300 miljoen euro op tafel te leggen voor de aankoop van het winkelcentrum, goed voor een meerwaarde van 69 miljoen euro voor Mestdagh. De famlilie wil het geld gebruiken om zijn vastgoedgroep Equilis op een hoger, lees Europees niveau te tillen. Koper is het Canadese fonds Alberta Investment Management Corporation of kortweg AIMCo. Dat fonds verzamelt institutionele beleggers, waaronder 32 pensioenfondsen, en staat voor een vermogen van om en bij 100 miljard euro.

In 2022 koos de familie Mestdagh definitief voor vastgoed. De verlieslatende winkelketen werd verkocht aan de Franse groep Intermarché. Ultiem incasseerde de familie een dividend van 78 miljoen euro op de verkoop.