UPDATE – Paul Haelterman sluit iconisch Brussels café Monk (om het te renoveren)

(Foto Google Street view)

Het iconische Brusselse café ‘Monk’, gelegen in de populaire Dansaert wijk, moet na 10 jaar de deuren sluiten (zie update onderaan). Dat maakt de huidige uitbater Filip Jans bekend. De man ziet zich gedwongen toe te geven aan de beslissing van de eigenaar van het pand, drankengroothandel Horeca Logistics Services (HLS), die weigerde het huurcontract te verlengen. Volgens Jans is HLS van plan een grondige renovatie uit te voeren van het geklasseerde pand. Monk is een erg populaire bruine kroeg in de hoofdstad, met typische muren die versierd zijn met houten lambrisering en spiegels. HLS is onderdeel van de horecagroothandel van de familie Haelterman onder leiding van Paul Haelterman.

Ik ben enorm teleurgesteld. Van de ene op de andere dag verliezen 27 mensen hun baan terwijl Monk een bloeiend en financieel gezond bedrijf is. De brouwerijcontracten wurgen de horeca-exploitanten, hebben geen wettelijke basis en moeten dringend herijkt worden volgens de geldende handelswetgeving”, zo wordt de uitbater geciteerd in een persbericht. HLS van zijn kant is bekend als de Belgische invoerder van het Deense bier Carlsberg en de eigenaar van het drankenmerk Tao. De eigenaarsfamilie Haelterman is onder meer ook eigenaar van het gebouw waarin de gastronomische ‘food market’ Wolf, aan de Brusselse Wolvengracht, is gevestigd.De Monk moet uiterlijk op 17 mei de deuren sluiten. De uitbater is van plan om op zaterdag 13 mei alsnog een feest te organiseren ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van zijn zaak. De Monk was na de twee verlieslatende coronajaren opnieuw winstgevend. Vorig jaar boekte Filip Jans met de bruine kroeg een brutomage (inkomsten min uitgaven) van 0,3 miljoen euro.

UPDATE

Een lezer laat weten dat de Monk al minstens 25 jaar bestaat en in 2012 ook al eens failliet ging. Filip Jans heeft het café tien jaar gerund.