Hugo Voeten [160]

Hugo Voeten

Vermogen € 164 000 000
Gekend als ex-Cash Fresh
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting
Huidige positie 160


Hugo Voeten was in 2005 65 jaar oud. In dat jaar verkocht hij zijn distributieketen Cash Fresh aan de groep Delhaize voor ongeveer 164 miljoen euro. Voeten ging in 1968 van start met een eerste winkel in Retie. Na enkele jaren werd resoluut gekozen voor de techniek van de franchise onder de naam Cash Fresh. De nadruk lag daarbij op verse voeding, eigen bereidingen en versheid. Dat zorgde er mee voor dat de keten geografisch beperkt bleef tot de regio Antwerpen en de Kempen. In 2005 telde Cash Fresh 43 winkels, goed voor een tewerkstelling van 1200 mensen.

Al in 2003 contacteerde Voeten een gespecialiseerd bedrijf om een overnemer te zoeken. Daarbij werd gekozen voor een opbodformule waarbij verschillende concurrenten tegen elkaar konden opbieden. Die procedure nam twee jaar in beslag. Tijdens die periode staken af en toe geruchten de kop op dat Voeten zou verkopen, iets wat hij steevast ontkende. Aan het eind van de rit betaalde Delhaize wel 25 miljoen euro meer dan het eerste bod dat ze uitgebracht hadden.

Hugo Voeten botste twee keer met de overheid in dit land. Al zijn winkels bracht hij onder in een private vennootschap, die elk minder dan 50 mensen tewerk stelde. Op die manier poogde Voeten de vakbonden buiten zijn bedrijf te houden. Tot de rechtbank daar een stokje voor stak en stelde dat Cash Fresh wel degelijk één bedrijf was en sociale verkiezingen moest organiseren. Een tweede botsing kwam er na de overname door Delhaize. De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) vond dat Voeten belasting verschuldigd was op de meerwaarde die hij had gerealiseerd bij de verkoop van Cash Fresh. Maar Voeten kon terecht aantonen dat het ging om meerwaarde op aandelen en daar is in België geen belasting op verschuldigd.

Voeten was ook een grote kunstliefhebber. Meer dan 30 jaar geleden begon hij met het verzamelen van kunst. Niet als financiële investering, maar enkel en alleen voor de schoonheid. In april 2012 opende de ex-supermarkteigenaar zijn museum/kunstcentrum in Herentals. Het Art Center Hugo Voeten is ondergebracht in een oude graanfabriek aan het Kempisch kanaal en herbergt een deel van de collectie van de man, met een speciaal accent op actuele kunst. Hugo Voeten overleed in 2017 op 77-jarige leeftijd.