SecureLink oprichters kopen mee Michel Akkermans uit Rombit

Jorik Rombouts

De Antwerpse “scale up” Rombit heeft zijn kapitaal opgetrokken met 4 miljoen euro. De nieuwe middelen zijn ingebracht door de Kempense ondernemer Vic Swerts, bekend van Soudal, Christophe De Decker, de zoon van wijlen Ingrid Van Hool, het trio Bert Van Loco, Hans Van Erum en Frank Staut dat tweemaal langs de kassa passeerde bij de verkoop van hun IT-beveiligingsbedrijf SecureLink, en het investeringsbedrijf Praxis. De nieuwe aandeelhouders nemen de Rombit-aandelen over die werden aangehouden door Michel Akkermans. Die hielp Rombit financieel door de start up fase om nu een scale up te zijn geworden. Rombit werd opgericht door Jorik Rombouts. Het bedrijf legt zich toe op de ontwikkeling van veiligheidssoftware voor de haven, petrochemie en andere complexe industriële omgevingen.

De huidige kapitaalverhoging is onderdeel van een operatie waarbinnen Rombit in totaal 10 miljoen euro aan verse middelen kon aantrekken. De kapitaalverhoging bestaat uit twee luiken: een aandelentransactie met de bestaande aandeelhouders, waaronder dus Michel Akkermans, en een injectie van vers kapitaal om de groei te ondersteunen. “De voorbije jaren ging het hard, zegt Jorik Rombouts. Dankzij de investering van Michel Akkermans zijn we uitgegroeid van een ambitieuze startup tot een professionele scale-up met klanten zoals PSA, Deme, Brabo, Port of Antwerp, Katoen Natie en VOPAK. Vanaf nu trekken we voluit de industriële kaart.” Ook internationalisering en R&D blijven belangrijke pijlers voor Rombit’s groeiplannen. De ontwikkeling van Romware, de smartwatch die ongevallen op industriële sites helpt voorkomen, is daar één voorbeeld van. Rombit is opgericht in 2012 en uitgegroeid tot een onderneming met 60 werknemers. Het Antwerpse technologiebedrijf draait momenteel een geconsolideerde omzet van 6 miljoen euro.Eén van de nieuwe aandeelhouders is Christophe De Decker. Zijn moeder Ingrid Van Hool vocht een lange juridische strijd uit tegen haar familie die eigenaar is van de Lierse gelijknamige bussenbouwer. Bij een verdeling van de erfenis kregen haar broers aandelen in het bedrijf terwijl zij en haar zus Simone tevreden moesten zijn met vastgoed. Na haar overlijden zette De Decker die strijd voor de rechtbank verder.

Bert Van Loco, Hans Van Erum en Frank Staut richtten in 2003 SecureLink op. In 2015 verkochten ze samen met de Leuvense durfkapitalist Indufin 85 procent van hun aandelen aan de Amerikaanse financiële reus Investcorp. Nog eens drie jaar later legde de Europese telecomreus Orange 515 miljoen euro op tafel voor de overname van SecureLink. Het trio passeerde daarbij een tweede keer langs de kassa. 25 miljoen van die opbrengst pompten ze in de investeringsvennootschap InvestLink. Die gaat investeren in start- en scale-ups zoals Rombit.

Praxis treedt dan weer op voor een aantal vermogende families waaronder de Kempense familie Voeten, gekend van de vroeger distributieketen Cash Fresh die verkocht werd aan de Delhaize groep.