Familie Mehta [161]

Vermogen € 163 478 000
Gekend als Arjav Diamonds
Activiteit Diamanthandel
Inplanting Antwerpen
Tendens Dalend
Huidige positie 161


Arjav Diamonds behoort tot de top-3 van de Antwerpse diamanthandelaars. De stichter van het bedrijf, Ashit Mehta, is de zoon van Vasantlal Mehta, die in Mumbai de groep Blue Star heeft opgericht, een wereldleider in diamant. Ashit Mehta heeft Arjav Diamaonds in 1981 in Antwerpen opgericht. Inmiddels is zijn bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke speler in de top van de diamanthandelaars wereldwijd, actief in ruwe diamant distributie, fabricage en verhandelen van geslepen diamant.

Als De Beers Sightholder met 2 sights in Belgie en Botswana en met een lange-termijn contract bij Alrosa kan Arjav Diamonds terugvallen op een consistente aanvoer van ruwe diamant. Aangevuld met ruw van verschillende junior miners biedt het een volledig assortiment van ruwe diamant.

Arjav Diamonds beschikt over 2 moderne fabrieken, in Surat, India en Gaborone, Botswana. De output van deze fabrieken draagt bij aan het ruime geslepen assortiment van briljant geslepen stenen en fancy cuts. Arjav Diamonds gelooft dat de diamant industrie kan bijdragen aan een positieve ontwikkeling in de landen waarin ze opereert. Arjav Diamonds ziet dan ook continu toe op het behalen van de gestelde ethische, sociale en mileuvriendelijke standaarden.

De discrete diamantfamilie kwam in 2012 opmerkelijk in het nieuws. Ashit Mehta beschuldigde er ABN Amro, wereldwijd een van de belangrijkste financiers van de diamantsector, van dat die jarenlang grote winsten maakte op de rug van de diamanthandelaars. Arjav had ABN Amro als vaste bankier voor onder meer deviezenverrichtingen. De zaak kwam voor de rechtbank en Arjav eiste een schadevergoeding van bijna 232 miljoen dollar of omgerekend 176 miljoen euro. Ultiem kon de groep een uitzonderlijke opbrengst inschrijven van 100 miljoen dollar.