NIEUW – Bart Van Malderen verwerkt met Drylock belangrijke opstartverliezen

Bart Van Malderen op een regionaal Amerikaans tv-station bij de uitbreiding van zijn Amerikaanse vestiging.

De groep Drylock Technologies van Bart Van Malderen, producent van hygiënische luierproducten, kijkt aan tegen belangrijke opstartverliezen in 2018. De vijf Europese fabrieken van Drylock draaiden samen iets meer dan 28 miljoen euro verlies. Voeg daarbij het verlies van de Amerikaanse fabriek in Eau Claire van 8,9 miljoen euro en je komt uit op een operationeel globaal verlies van 37,2 miljoen euro. Van Malderen ving die moeilijke cijfers op door in de Belgische holding Drylock Technologies zelf 300 miljoen euro vers kapitaal te injecteren. In een reactie benadrukt hij dat hij werkt aan de implementatie van een nieuwe technologie die investeringen vergt maar dat het gaat om een plan dat op schema zit.

Bart Van Malderen, ooit eigenaar van de Belgische beursgenoteerde luierproducent Ontex, zette met Drylock een snel groeipad op het spoor met zowel de uitbouw van nieuwe fabrieken als de overname van bestaande productiecentra. Maar die opstart kost veel geld. De twee Russische fabrieken zijn samen goed voor een verlies van 1,2 miljard roebel of om en bij 17,5 miljoen euro. De fabriek in Tsjechië draaide in 2018 1,4 miljoen euro verlies. Voor Italië en Spanje bedragen die verliescijfers respectievelijk 6,9 en 2,3 miljoen euro. Ook de nieuwe fabriek in Brazilië draait verlies, al is het stuk minder dan de Europese en Amerikaanse vestigingen.In een commentaar aan onze redactie zegt Van Malderen dat zijn groeiplan met Drylock verloopt volgens schema. Momenteel worden de laatste nieuwe machines geïnstalleerd die het mogelijk maken dunne luiers te maken volgens de nieuwe kanaaltechnologie, zonder houtpulp of cellulose, een technologie waarvoor Drylock een overeenkomst afsloot met Procter & Gamble. Met dat plan is een investering gemoeid van 200 miljoen euro. Die investering is een antwoord op de groeiende vraag in de markt naar de dunne luiers die worden gemaakt met de nieuwe technologie.

Bart Van Malderen verwacht al dit lopende jaar de verliescijfers achter zich te kunnen laten. Hij vangt de opstartverliezen op in zijn Belgische investeringsvennootschap Drylock Technologies. Die kon het verlies beperken van 6,2 miljoen euro in 2017 tot 1,5 miljoen vorig jaar. Het overgedragen verlies stijgt door tot 14,5 miljoen euro. Drylock Technologies is zelf onderdeel van de holding VM Invest van de familie Van Malderen waarbinnen ook de cijfers van Drylock worden geconsolideerd. VM Invest omvat ook de participatie van de sterk rendabele vastgoedgroep VGP. Van Malderen, die 20 % controleert van de beursgenoteerde groep, werd in mei dit jaar voorzitter van VGP. Hij startte in 2012 met Drylock Technologies. Cijfers voor VM Invest over 2018 zijn nog niet bekend. In 2017 stond Drylock voor een omzet van 217 miljoen euro. Dit jaar 2019 zou dat 500 miljoen moeten zijn om door te groeien tot 600 miljoen in 2020.