NIEUW – Bart Verhaeghe incasseert opnieuw 22 miljoen euro verlies op Uplace

Bart Verhaeghe (Foto: Belga Images)

Projectontwikkelaar Bart Verhaeghe heeft vorig jaar een minwaarde geboekt van 22 miljoen euro op het mislukte project Uplace in Machelen. Het jaar daarvoor, in 2020 dus, werd al 32 miljoen euro afgeboekt. De centrale holding Lakesprings sloot 2020 toen af met een verlies van 32 miljoen euro. Datzelfde jaar keerde de holding wel 20 miljoen euro kapitaal uit aan de familie Verhaeghe. Nu wordt de afboeking van 22 miljoen euro gecompenseerd met financiële opbrengsten voor eenzelfde bedrag. Lakesprings eindigt dan ook op bijna een break even. Jarenlang boekte Uplace operationeel verlies maar het project wordt boekhoudkundig nog maar twee jaar afgeschreven. Ondertussen zag de NV Broekland het licht als werkmaatschappij voor de uitvoering van Broeklin. Die laatste staat voor 12 miljoen euro in de boeken. Broeklin is de ‘light version’ van Uplace.

In 2020 bestond even de hoop dat Broeklin als opvolger van Uplace snel het levenslicht zou zien. Maat dat was buiten de waarde gerekend in de figuur van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte die spande opnieuw onder meer een procedure in voor definitieve vernietiging van de omgevingsvergunning van Broeklin. Over die procedure deed de Raad voor vergunningsbetwistingen nog geen uitspraak. Een vraag voor schorsing van de vergunning werd eerder al afgewezen. Maar Uplace liet weten dat het niet zou starten met de uitvoering van het project indien niet alle procedures definitief zijn afgewerkt.



Ondertussen komt de oorlog in Oekraïne roet in het eten gooien. De prijzen voor bouwmaterialen rijzen nu de pan uit. Op onze vraag of dit een impact zal hebben op de uitvoering van het project mochten de vergunningen alsnog worden bevestigd, kregen we niet onmiddellijk een antwoord van het bedrijf. Broeklin moet 55.000 m² aan maakwinkels omvatten naast 25.000 m² workspaces, 38.250 m² ruimte voor KMO’s, opleiding en stadslandbouw, 25.000 m² recreatie en horeca en 10.000 m² voor kunst en cultuur waaronder een theaterschool. Het project moet zorgen voor 3.200 nieuwe arbeidsplaatsen. Er zijn tenslotte 4.500 parkeerplaasten voorzien voor wagens en precies dat is een struikelblok voor de tegenstanders die stellen dat de mobiliteit niet langer gegarandeerd is met deze capaciteit. In het oorspronkelijke plan van Uplace waren er 5.000 parkeerplaatsen voorzien.