NIEUW – Bart Verhaeghe keert zichzelf en zijn familie 20 miljoen euro kapitaal uit

Bart Verhaeghe met zijn echtgenote. (Foto: Belga Images)

De holding Lakesprings heeft zijn kapitaal via een uitkering verlaagd van 202 naar 182 miljoen euro. Lakesprings is de familiale holding van Uplace projectontwikkelaar en Club Brugge eigenaar Bart Verhaeghe. Nog in 2020 boekte Lakesprings een waardevermindering van 32 miljoen euro door op het project Uplace in Machelen. Na meer dan 20 jaar administratief en juridisch gevecht werd dat project voor de uitbouw van een winkelcentrum in Machelen afgevoerd en vervangen door het veel kleinere Broeklin.

Het project Uplace Machelen is geëvolueerd naar het project Broeklin. Dit project heeft al in het verleden een zware procedurestrijd gestreden.”, zo staat te lezen in de jaarrekening 2020 van Lakesprings. “Inhoudelijk werd het project dan ook drastisch aangepakt wat kon rekenen op een groter draagvlak. Desondanks bleef het project niet gespaard van beroepen wat een procedureslag meebracht. Daarnaast heeft COVID-19 ook zwaar ingehakt op de retailmarkt. Gelet op deze feiten en gezien de marktomstandigheden, heeft het bestuursorgaan van de vennootschap (die hoofdaandeelhouder van de betrokken deelneming is) beslist om dan een waardevermindering op haar deelneming te boeken in het kader van het voorzichtigheidsprincipe.”



Die waardevermindering van 32 miljoen euro lijkt dus nu volledig verteerd. Daarmee lag de weg open voor de huidige kapitaaluitkering van 20 miljoen euro. Juridisch wordt Lakesprings gecontroleerd door de Nederlandse Stichting Quercus Fortis wat in het Latijn zoveel betekent als “sterke eik”. Bart Verhaeghe stelde met zijn gezin een familiaal charter op dat de familiale waarden en normen vastlegt maar ook de financiële toekomst van het gezin bepaalt. Zijn oudste dochter Julie is samen met het echtpaar Verhaeghe bestuurder van Lakesprings.