NIEUW – Bart Verhaeghe boekt 32 miljoen euro verlies op mislukt Uplace

Projectontwikkelaar Bart Verhaeghe heeft vorig jaar een minwaarde geboekt van 32 miljoen op het mislukte project Uplace in Machelen. Zijn centrale holding Lakesprings sluit 2020 af met een verlies dat net even groot is. Jarenlang boekte Uplace operationeel verlies maar werd het project boekhoudkundig niet afgeschreven. Nu dus wel. Op hetzelfde moment werd Uplace geboekstaafd als definitief verloren en ingeruild voor de miniversie ‘Broeklin’. Die leek wel haalbaar tot de Vilvoorde burgemeester Hans Bonte ook tegen Broeklin in mei dit jaar verzet aantekende en opnieuw voor vertraging zorgde. Wellicht komt Broeklin er nu pas midden 2023. Vraag blijft in welke mate het team van Bart Verhaeghe alsnog juridisch kan terugvallen op een schadevergoeding bij de Vlaamse regering wanneer het hele dossier definitief verzandt.



Het moet in de tijd zijn geweest dat de dieren nog spraken dat Verhaeghe zijn eerste plannen op tafel legde om de brownfield in Machelen om te vormen tot een volwaardig winkelcentrum. In die eerste fase voerde zijn bedrijf alvast de sanering van het terrein door. Om daarna te moeten vaststellen dat het hele project op zoveel lokaal verzet stuitte, van Vilvoorde tot in Mechelen, dat het niet uitvoerbaar was. Na een jarenlange aanslepende procedurestrijd werd Uplace in 2020 begraven. Bart Verhaeghe schakelde daarop architect en professor Alexander D’Hooghe in om een steunbasis te ontwikkelen voor het kleinere project Broeklin. D’Hooghe slaagde er eerder al in een maatschappelijk compromis te bereiken rond de Antwerpse Oosterweel. Ook in Machelen leek dat nu te lukken. Broeklin ruilde een commerciële perceptie in voor een sociale perceptie. Er bleven wel 3.500 nieuwe jobs overeind.

Iedereen nu wel tevreden, van de lokale burgemeesters tot de middenstandsorganisatie Unizo. D’Hooghe leek geslaagd. Tot de socialistische en West-Vlaamse burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte in mei dit jaar opnieuw stokken in de wielen stak. Net als Uplace zorgt Broeklin voor teveel autoverkeer. Dus tekende Bonte verzet aan tegen het project. Misschien moet Bonte Alexander D’Hooghe inschakelen om zijn eigen middenstandscentrum nieuw leven in te blazen, zeggen kwatongen nu achter zijn rug om. De burgemeester van Vilvoorde moet inderdaad troosteloos toekijken hoe zijn centrum verwordt tot een economische woestijn waarbij discussies woeden of in de Vilvoordse horeca nog alcohol mag geschonken worden. (Lees verder onder de foto)

Hans Bonte (Foto: Belga Images)

Bonte legde nochtans zijn hele marktplein open om er een ondergrondse parking van te maken. Het zorgde voor jaren overlast en was de doodsteek voor een aantal middenstanders op de markt. Het mocht niet baten. Vraag blijft trouwens of D’Hooghe nog tijd zou hebben om dergelijke opdracht aan te nemen nu hij vanaf 1 september voorzitter wordt van Itinera, de denktank die financieel gevoed wordt door Bart Verhaeghe.

De adviseurs van Uplace doen ondertussen hun werk. De vennootschap Uplace wordt met een overgedragen verlies van 38 miljoen euro afgeserveerd. Maar wel met 8 miljoen bestellingen in uitvoering op zijn balans. Ondertussen zag de nieuwe NV Broeklin het licht, zij het dat die vroeger bestond als de NV Ushop. In het organigram van de groep van Verhaeghe staat Broeklin nu als dochter van de tussenholding UMP in de plaats van Uplace. Na plan A en plan B is er ook nog altijd plan C.