Projectontwikkelaar en voetbalinvesteerder Bart Verhaeghe, 56 jaar, zet een stap terug als voorzitter van Itinera, de denktank die hij 15 jaar terug zelf opstartte en financierde. Tegelijkertijd is ook de 73-jarige advocaat Leo Neels aan vervanging toe als directeur van de liberale denktank. Beide functies worden nu ingevuld door bekenden van Verhaeghe. Als voorzitter wordt hij zelf opgevolgd door Alexander D’Hooghe. De MIT-professor en architect werd samen met zijn team door Verhaeghe aangetrokken om zijn kantelend Uplace project in Machelen alsnog aanvaardbaar om te vormen in het nieuwe Broeklin project. Meer visueel is Ignaas Devisch als opvolger van Leo Neels. Devisch is vooral bekend als filosoof die zich mengt in het publiek debat. Maar hij is ook consultant voor bedrijven. In die functie ontwierp hij het ethisch charter voor Club Brugge, de voetbalploeg van Bart Verhaeghe. Devisch is ook de externe vertrouwenspersoon van de West-Vlaamse voetbalploeg.
Verhaeghe werd bij de start van Itinera mee ondersteund door Gaëtan Hannecart van de bouwgroep Matexi, de grootste bouwheer in Vlaanderen van residentiële woningen. Later kwam daar ook de reder Nicolas Saverys bij. Vanuit de familie Saverys komen we bij media eigenaar Christian Van Thillo, ook een goede bekende van Leo Neels, de eerste directeur van de commerciële omroep VTM. Christophe Convent, schoonbroer van Van Thillo, ventileert nu ook zijn politieke ideeën via de denktank. Ook de holding Ackermans & van Haaren van Luc Bertrand ondersteunt de denktank. Eerder al waren ook de banken Belfius en BNP Paribas sponsor van Itinera.
Het nieuwe duo Devisch-D’Hooghe start op 1 september. Ze worden versterkt door Karel Volckaert die operationeel directeur wordt. Volckaert was enige tijd actief bij Econopolis en stapte daarna over naar Itinera. De hoofdeconoom blijft Ivan Van de Cloot, in een vorig leven chief economist van de bank ING. Het nieuwe team moet focussen op onder andere de transitie naar een groene economie. ‘De wereld verandert razendsnel en confronteert ons met heel wat politieke, economische en maatschappelijke uitdagingen, zoals de transitie naar een duurzamere economie, het groeiende belang van ethiek, het diverser worden van de samenleving, het gebrek aan vertrouwen in de instellingen en de impact van de online wereld op onze sociale relaties en manier van communiceren’, zo klinkt het in een persbericht.