Bart Verhaeghe: “Men dwarsboomt hier de plannen voor morgen met de argumenten van gisteren”

“Als we met zijn allen niet de moed hebben om het tij te keren, onze politici voorop, dan is een Grieks scenario niet uitgesloten. Dan wordt België het eerste Noord-Europese land dat in een zware storm terechtkomt.” Dat zegt Uplace eigenaar en ondernemer Bart Verhaeghe in een gesprek met Het Laatste nieuws. Verhaeghe, ook eigenaar van Club Brugge, schreef een nieuw boek: Durf! Hij doet zijn best objectief en positief te blijven maar hij heeft het moeilijk.



Bart Verhaeghe in de krant: “Je moet in dit land wel een halve gek zijn om nog een nieuwe fabriek te willen bouwen. Stel je voor dat die jobs creëert! Men dwarsboomt hier de plannen voor morgen met de argumenten van gisteren. Met verwijzingen naar de files en de uitstoot van vandaag, terwijl we over tien jaar in een andere wereld leven. Tegelijk rijd ik op de Brusselse Ring nog altijd over dezelfde rijstroken als veertig jaar geleden, terwijl het autoverkeer meer dan maal drie is gegaan. Ik zeg niet dat er alleen maar nood is aan meer asfalt, maar durf toch eens vooruit denken en doén. In Rotterdam, vroeger een plek waar je niet kwam als je er niet moest zijn, hebben ze in twintig jaar een nieuwe stad gebouwd, modern en hip en mooi. Dat zie ik amper in Antwerpen en al helemaal niet in Brussel. Daar staat alles en iedereen stil.”

Ook over de evolutie van het project Uplace in Machelen is hij niet echt te spreken. “In Oosterweel gaat het om publieke grond en gemeenschapsgeld. Bij Uplace ben ík eigenaar van de grond en ben ík de investeerder. Maar na overleg van de intendant met alle protestgroepen – onder wie geen enkele individuele burger – moet ik beleefd vragen of ik ook nog iets mag zeggen. Ik stel me constructief op, maar zo ver is het dus gekomen. Dat je als ondernemer moet verantwoorden waarom je van een economische woestijn iets moois wilt maken dat voor welvaart zonder hinder zorgt. Dat is nogal merkwaardig, toch?”