NIEUW – Bart Versluys stapt met Oostendse software ontwikkelaars in TaleMate

De humanoïde robot Sara zoals die werd ontwikkeld door QSS. (Foto: QSS)

De projectontwikkelaar en bouwheer Bart Versluys heeft samen met Tommy Deblieck en Fabrice Goffin de nieuwe holding TaleMate opgericht. Concreet brengen ze hun belangen in die ze aanhouden in de vennootschap Prudence. Die laatste overkoepelt op zijn beurt de Oostendse software ontwikkelaar Zora Robotics. Het bedrijf, waarvan Deblieck en Goffin CEO zijn, wordt daarbij gewaardeerd op 30,4 miljoen euro. De nieuwe structuur volgt op het nieuws dat het Saoedische staatsbedrijf QSS de komende vijf jaar 100.000 licenties gaat opnemen van Zora Robotics. Elke licentie kost 750 euro. Daarna volgt nog 15 euro per maand huurgeld per licentie. Het contract staat de komende vijf jaar voor een omzet van 100 miljoen euro. Einddoel is een joint venture op te zetten met de Arabische investeerders. Versluys zal daarbij zijn belang in TaleMate optrekken tot 50 %.

TaleMate blijft onder leiding van de co-CEO’s maar verlegt de focus definitief van de ontwikkeling van robotica naar hightech software om IoT, robotica en metaverse aan te sturen en te connecteren. “Na diepgaande R&D hebben we een no-code softwareplatform ontwikkeld die veel verder gaat dan enkel robots”, zo zeggen beide CEO’s in een persbericht. “De koppeling met IoT-devices en de virtuele wereld betekent een grote stap vooruit en die zetten we in een nieuwe omgeving met nieuwe investeerders.” Zorabots heeft de voorbije jaren de transformatie doorgemaakt van een bedrijf gericht op roboticaprojecten van A tot Z naar een innovatief softwarebedrijf. “TaleMate zal zich vanaf nu enkel richten op deze software. De hardware van robots laten we volledig achter ons en dus is het noodzakelijk om te evolueren”, aldus Deblieck en Goffin. “Met een kapitaalverhoging naar 30,4 miljoen euro zetten we de volgende stap om ons innovatief softwareplatform verder uit te rollen, de afgesloten contracten uit te voeren en een reeks nieuwe contracten te tekenen.”



TaleMate zal, naast de inbreng van Bart Versluys via zijn holding Scorpiaux van 50%, nog extra investeerders aantrekken om het bedrijf te versterken. “Met het nieuwe kapitaal kunnen we het potentieel van het softwareplatform ten volle gaan benutten en onze groei verderzetten.” Door de capaciteit van het platform om meer dan 2.000 merken van smartdevices aan te sturen en te linken, in combinatie met het no-code systeem, waardoor geen technische kennis van programmeren vereist is om de software te gebruiken, vormt het platform wereldwijd een uniek product op de hightech markt, zo klinkt het. “De contracten met QSS in Saudi-Arabië en Arco in Canada zijn hiervan de bevestiging gebleken en waren een game-changer voor het bedrijf die een boost gaven aan de ontwikkeling en business development. TaleMate neemt deze contracten dan ook onverkort over en gaat volop verder op de ingeslagen weg”, besluiten Goffin en Deblieck. Robotica- en technologiespecialist QSS ontwikkelde de humanoïde robot Sara. De robot, die verschillende Arabische talen spreekt, moet in de toekomst verschillende functies uitoefenen, van receptiewerk tot klantenservice. Hij, of in dit geval dus zij, zal dat doen op basis van het ZBOS-platform, ontwikkeld door de Zora Robtics.