NIEUW – Ben Vaessen herbergt familiaal alu-bedrijf in Azalea stichting

Ben Vaessen (Foto: LinkedIn)

De 49-jarige Limburgse ondernemer Ben Vaessen heeft zijn bedrijf Vaessen Aluminium ondergebracht in de nieuwe stichting Azalea. De stichting moet de overdracht regelen van het bedrijf binnen de familie. Vaessen Aluminium overkoepelt ook het bedrijf E-Max, producent van aluminium profielen. In 2021 boekte de groep nog een winst van 41 miljoen euro. De producent van lichtarmaturen Kreon staat buiten de stichting. Voor Ben Vaessen in 2014 de leiding van de familiale groep overname van zijn vader Jos Vaessen was hij CEO van Kreon, bedrijf dat nu onder zijn persoon ressorteert. Zowel Vaessen Aluminium als Kreon zijn momenteel onderdeel van de familiale holding Splendid.

Vaessen Industries werd in 1975 als familiebedrijf opgestart door de nu 78-jarige Jos Vaessen met de radiatorenfabrikant Vasco. Dat bedrijf werd tot twee maal toe verkocht en is nu onderdeel van de Zwitserse groep Arbonia. De familie Vaessen is nog altijd eigenaar van de groep E-Max, met vestigingen in Dilsen-Stokkem, Moorsele, Kerkrade (NL) en Gullegem, en actief in de productie van aluminium profielen. Het verlichtingsbedrijf Kreon in Oudsbergen is ondertussen in handen van zoon Ben. De gevelfabrikant Limeparts in Genk is eveneens in handen van Ben Vaessen, met de familie Droogmans en CEO Koen Vandersmissen als minderheidsaandeelhouders. Kreon heeft ook nog vestigingen in Turkije, Duitsland en Bulgarije. Minder bekend misschien is dat de familie Vaessen ook actief is in groene energie, met name via twee windmolens op de terreinen van Vasco en E-max en zonnepanelen op de vele bedrijfsdaken. Bij het brede publiek is Jos Vaessen bekend als voormalig voorzitter van de eersteklasse voetbalploeg KRC Genk.



Jos Vaessen heeft twee zonen. Naast Ben is Bart scenarioschrijver voor VRT, VTM en verschillende productiehuizen. Beiden zijn ook bestuurder van de vzw Ommersteyn. Die beheert twee zorgboerderijen die Jos Vaessen oprichtte op zijn gelijknamig landgoed in het Limburgse Dilsen-Stokkem. Die vzw staat los van het gelijknamig kasteel op het landgoed. Daarvoor is Jos Vaessen al lange tijd op zoek naar een koper. De vraag prijs voor het gerenoveerde kasteel zou 10 miljoen euro bedragen.