Familie Vaessen [177]

Jos Vaessen

Vermogen € 148 560 000
Gekend als The Heating Company – Vasco
Activiteit Productie van radiatoren
Inplanting Dilsen
Tendens Neutraal
Huidige positie 177


Vaessen Industries is de tweede grootste producent in Europa van decoratieve radiatoren en nummer vier voor klassieke paneelradiatoren. Vasco produceert in Dilsen-Stokkem 1500 radiatoren per dag. De vier productiebedrijven van de groep maken samen 2 miljoen radiatoren per jaar. Ongeveer 50 procent van de omzet komt van decoratieve radiatoren. De Limburger Jos Vaessen richtte Vasco op in 1975. ‘Ik heb mijn eerste radiatoren gebouwd in de garage van mijn moeder’, aldus Vaessen. Ondertussen is het bedrijf tot twee keer toe verkocht. Nu behoort het toe aan het Zwitserse Arbonia.

Op vandaag is de familie Vaessen nog eigenaar van de groep E-Max, met vestigingen in Dilsen-Stokkem, Moorsele, Kerkrade (NL) en Gullegem, en actief in de productie van aluminium profielen. Het verlichtingsbedrijf Kreon in Oudsbergen is ondertussen in handen van zoon Ben. De gevelfabrikant Limeparts in Genk is eveneens in handen van Ben Vaessen, met de familie Droogmans en CEO Koen Vandersmissen als minderheidsaandeelhouders. Kreon heeft ook nog vestigingen in Turkije, Duitsland en Bulgarije. Minder bekend misschien is dat de familie Vaessen ook actief is in groene energie, met name via twee windmolens op de terreinen van Vasco en E-max en zonnepanelen op de vele bedrijfsdaken. 

Vaessen spaarde zijn kritiek op België niet. ‘In de Nederlandse vestiging liggen onze productiekosten 10 procent lager. De toestand in België is niet houdbaar. In alle landen waar we produceren, stellen de vakbonden zich constructiever op ten opzichte van flexibele arbeid dan bij ons.’ Hij ziet de Belgische economische toekomst dan ook somber in. ‘Ik leg er mij bij neer dat we binnen 5 à 10 jaar geen maakindustrie meer zullen hebben en dat we een extra 500.000 à 1 miljoen extra werklozen zullen hebben. Ik durf bijna te voorspellen dat we met België naar een lichte versie gaan van wat er gebeurd is in Griekenland, Portugal en Spanje’, aldus Jos Vaessen in Terzake.

Bij het brede publiek is Jos Vaessen bekend als de gewezen voorzitter van voetbalclub KRC Genk. Ooit werd hem gevraagd hoe het was om vermogend te zijn. Dit was zijn antwoord: ‘Dat vind ik geen fijne vraag, maar ik snap wat u bedoelt en natuurlijk ben ik vermogend: alleen, praktisch mijn hele bezit stel ik ter beschikking van mijn bedrijven en ik stel 1200 mensen te werk. Ik ben eigenaar van al mijn bedrijven – geen enkele andere aandeelhouder zit daar tussen – en ik ben nergens nog bedrijfsleider. Erger nog, dit kantoor hier is mijn enige kantoor. Ik heb geen bureau in mijn bedrijven, maar ik val niet stil. U zou eens moeten weten welke initiatieven ik nu nog neem. Wij maken onder meer radiatoren, dat weet u vast. Welnu, over twintig jaar hebben we geen radiatoren meer nodig in onze moderne huizen. Daarom denken we nu na over nieuwe producten die de ventilatie in huis controleren. Ik heb straks ook een vergadering over fotovoltaïsche zonneenergie. U zegt dat ik een beetje laat ben? Dat klopt voor de volumeproducten, maar als Jos Vaessen een initiatief in die richting neemt, zal het gaan om een nicheproduct waarmee hij de concurrentie met de lageloonlanden kan aangaan.’

Jos Vaessen heeft zijn bedrijf Vasco ondertussen twee keer verkocht. “De eerste keer in 1998 – Vasco was toen een zeer florissant bedrijf – kwam de Amerikaanse internationale groep Masco met een buitenissig bedrag aandraven. Mijn zonen Bart en Ben zagen op dat ogenblik hun toekomst (nog) niet in de zakenwereld. Of dat een goede zaak was? Het heeft mijn leven alleszins een heel andere wending gegeven. Tot dan was ik enkel op papier een vermogend man. Na de verkoop was ik dat ook in liquide middelen. Maar het terugkopen van Vasco tien jaar later was niet de meest verstandige beslissing. Puur financieel gezien was het een opportuniteit: door de daling van de dollarkoers, moest ik voor een flink grotere Vascogroep veel minder betalen dan dat het tien jaar eerder kostte. Maar zakelijk was het geen succes. Ik wilde Vasco in een dalende radiatorenmarkt omturnen richting ventilatie en vloerverwarming. Maar dat heeft te veel tijd en energie gekost. Vasco onderbrengen bij de stevige Zwitserse groep Arbonia was daarom een goede en noodzakelijke beslissing. Vasco en zijn medewerkers kunnen nu hun mogelijkheden ten volle benutten.” zo vertelde hij daarover in Het Belang van Limburg.

Jos Vaessen heeft met de media altijd een haat-liefde verhouding gehad. “Het kan geen toeval zijn dat de woorden ‘pers’ en ‘pest’ zo dicht bij mekaar liggen”, zegt hij daarover. “Ik ben een open boek, mijn hart ligt op mijn tong. Dat werd door de pers vaak en dankbaar gebruikt. Ik denk dan vooral aan mijn ludiek bedoelde uitspraak over de activiteiten van de voetbalbond. Dat heeft tot een storm geleid. Vooral mijn vrouw heeft het daar moeilijk mee gehad. Voormalig trainer Trond Sollied heeft zelfs ooit gezegd dat als hij sportjournalist was, hij mij dagelijks zou interviewen. Je hoeft maar aan zijn neus te draaien en het loopt er allemaal zo uit. ”