NIEUW – Biocartis werkt 58 miljoen euro verlies weg

Idylla, het minilabo dat ontworpen werd door Biocartis.

Het Mechelse beursgenoteerde biotech bedrijf Biocartis heeft zijn kapitaal opgetrokken met 78 miljoen euro van 45 naar 123 miljoen euro. Onmiddellijk daarna werd 58 miljoen euro overgedragen verlies afgeboekt waardoor het kapitaal terugvalt op 65 miljoen euro. Het aantal aandelen werd herschikt tot eveneens 65 miljoen. Normaal zou dat goed nieuws zijn voor de aandeelhouders ware het niet dat de schuldeisers van Biocartis vorig jaar de macht over het bedrijf overnamen en de (kleine) aandeelhouders naar huis stuurden zonder één cent. Biocartis is nu in handen van de Amerikaanse vennootschap Biocartis Holdings Inc met zetel in Delaware. Biocartis ontwikkelt onder meer biomarkers voor het opsporen van kanker en een zaklabo dat snelle diagnoses mogelijk maakt.

De gebeurtenissen van eind september vorig jaar waren redelijk ontnuchterend voor de kleine aandeelhouders van Biocartis. Het bedrijf stelde een schuldherschikking voor waarbij “aandeelhouders geen uitkering zullen ontvangen en naar verwachting ook niets zullen ontvangen op het moment van de liquidatie.” Dat was een slag in het gezicht van de kleine aandeelhouder die verschillende kapitaalverhogingen van het bedrijf had opgevolgd in de hoop ooit langs de kassa te kunnen passeren wanneer het bedrijf zijn innovatieve producten succesvol had kunnen lanceren. Maar dat gebeurde dus niet.Tot veler verrassingen bleek dat de obligatiehouders van Biocartis leningen aan het bedrijf hadden verstrekt met als onderpand de operationele activiteiten van het bedrijf. En midden vorig jaar bleek dat Biocartis geen cash meer ter beschikking had en dat er weinig hoop was dat er alsnog vers geld kon worden opgehaald. Waarop die obligatiehouders hun waarborgen uitoefenden en bij wijze van spreken beslag legden op de operationele activiteiten van het bedrijf. Die activiteiten van zowel de Belgische als de Amerikaanse Biocartis vennootschappen werden ondergebracht bij de nieuwe Delaware-vennootschap Biocartis Holdings Inc. Delaware staat bekend voor zijn discrete en weinig transparante vennootschapswetgeving.

De obligatiehouders van het Mechelse bedrijf zetten 132 miljoen euro aan vorderingen om in aandelen van Biocartis Holdings Inc. en verschaffen daarnaast nog eens 40 miljoen euro vers kapitaal om het bedrijf verder te laten werken. Het bedrijf hoopt dit jaar al break even te draaien, misschien zelfs winst te boeken. Een bittere pil voor de aandeelhouders die bedankt werden. Onder meer de vermogensbeheerder Invesco, de farmareus Johnson & Johnson en de federale investeringsmaatschappij FPIM hadden stevige minderheidsbelangen in het kapitaal van het Mechelse bedrijf.

Het dossier van Biocartis doet denken aan het verhaal van de beursgenoteerde metaalsmelter Nyrstar. Ook daar werden de kleine aandeelhouders bij wijze van spreken “onteigend” door de schuldeiser. Nyrtsar is een klassiek bedrijf, Biocartis is actief in de biotech. Daar zijn dergelijke mislukkingen niet zo uitzonderlijk. Precies vandaag maakte het Luikse bedrijf Mithra bekend dat het de kap over de haag gooit en zichzelf te koop stelt. Ook hier zijn de kleine aandeelhouders de dupe. Mithra ontwikkelt een nieuw soort anticonceptiering maar raakte verstrikt in een kluwen van zelfoverschatting en graaidrang van zijn oprichter François Fornieri.