Mithra en de val van François Fornieri

François Fornieri (Foto: Belga Images)

De koers van het Luikse farmabedrijf Mithra bereikte de voorbije dagen een dieptepunt van 10 euro. Dat is per aandeel twee euro minder dan de introductiekoers waarmee het bedrijf in 2015 naar de beurs werd gebracht. De voorbije jaren gleed Mithra-oprichter en hoofdaandeelhouder François Fornieri van het ene Luiks schandaal in het andere. Zijn vermogen zakte van 262 miljoen euro in 2018 tot 118 miljoen euro nu. Na een onderzoek naar misbruik van voorkennis op zijn eigen bedrijf werd Fornieri opzij geschoven als CEO van Mithra. Zijn opvolger werd de 72-jarige Leon Van Rompay, gepokt en gemazeld in de farma- en beurswereld. Dat moest beterschap brengen. Nu blijkt dat 8,5 miljoen euro vanuit Mithra op de bankrekening terecht kwam van Stijn Van Rompay, de zoon van Leon.

Eigenlijk ging de saga rond Mithra van start in november 2020. Op dat moment trad Marc Coucke verrassend terug als voorzitter van het Luikse farmabedrijf. Mithra bouwde zijn reputatie uit op basis van zijn anticonceptiepil Estelle die wordt geproduceerd op basis van natuurlijke hormonen. Die zou voor minder bijwerkingen zorgen. Coucke was vanaf de eerste dag een believer van het bedrijf en zijn hoofdaandeelhouder Fornieri. Hij werd familiaal ook dooppeter van de zoon van Fornieri. Nog eind 2016 zette de farma ondernemer Mithra als nummer één op zijn lijstje van favoriete beursaandelen. Tot in november 2020. Op dat moment begon Coucke ook discreet zijn belang van 16 % in Mithra af te bouwen.



Het aandeel van Mithra was drie jaar slapende rond de 10 euro. Om in de eerste helft van 2018 te exploderen en te stijgen van 10 naar 36 euro eind augustus. Een jaar later was die koers alweer gezakt naar 20 euro. De nu 60-jarige Fornieri was op dat moment al meer bezig met de Luikse politiek dan met zijn bedrijf. Hij kon daarbij interen op zijn reputatie een vaandeldrager te zijn van de innovatieve Waalse farma industrie. De deuren van de politieke kabinetten gingen vrijelijk open. Maar precies ook in Luik lag de val te wachten op de ondernemer. Die val wordt gevuld met geld en macht. Fornieri maakt een dubieuze, volgens het parket illegale deal met Stéphane Moreau, de PS-topman van de Luikse intercommunale Publifin. Fornieri regelde een riante premie voor Moreau en zou in ruil gratis de windenergiedochter van de intercommunale krijgen waarvan Moreau opnieuw iets later CEO moest worden. Een deal die getuigt van opmerkelijke brutaliteit. Het is de Waalse PS minister-president Elio di Rupo die vanuit zijn thuisstad Bergen de Luikse partijgenoten terugfluit en het parket inschakelt. Dat opent ook een onderzoek tegen Fornieri naar misbruik van voorkennis waarbij de ondernemer enkele dagen in de cel belandt. Alle details daarover kan u hier lezen. Nog tijdens zijn gerechtelijk onderzoek verkoopt Fornieri 8 miljoen euro aandelen van Mithra. (Lees verder onder de foto)

François Fornieri (uiterst rechts) in 2015 in het gezelschap van onder meer koning Filip wanneer hij de titel kreeg van Franstalige onderneming van het jaar. Het was het begin van zijn politieke doorbraak. (Foto: Belga Images)

De voorbije dagen leek er weer beterschap in zicht voor het bedrijf. Fornieri was er niet in geslaagd Estelle zoals beloofd in 2021 te commercialiseren tot een succes. Maar zijn opvolger Leon Van Rompay leek de touwtjes stevig in handen te hebben. Begin februari sloot Mithra een kredietovereenkomst af met de Amerikaanse groep Goldman Sachs. Het kan daarbij over een periode van twee jaar tot 100 miljoen euro opnemen. Dat gebeurde meteen voor 15 miljoen euro. In ruil voor elke schijf krijgt Goldman Sachs call-opties, die het beurshuis in nieuwe aandelen Mithra kan omzetten. Twee jaar eerder al sloot het bedrijf een soortgelijke overeenkomst met LDA Capital. Op paasmaandag meldde Mithra dat die overeenkomst werd verlengd en verhoogd. Dat alles werd zoals het hoort handig verpakt en op de beurs verkocht als goed nieuws.

Maar er zit een adder onder het gras. Kristoff Van Houte, de uitgever van het beleggingsblad Kroff Invest, analyseerde de kleine lettertjes van de financieringsdeal met Goldman Sachs. Daarin staat te lezen dat het Mithra geen gebruik mag maken van de kredietlijn van LDA Capital wanneer het een beroep doet op Goldman Sachs. Die financiering is broodnodig voor Mithra. Het had eind december een kaspositie van 32,9 miljoen euro en verbrandt 74 miljoen per jaar. Het had dus amper cash voor een half jaar. ‘Het financiële water staat Mithra aan de lippen.’ zegt Van Houte in de Tijd waar hij zijn analyse bekend maakt. Ondertussen vloeit er ook geld uit Mithra. Naast een converteerbare obligatie van 125 miljoen euro staan op de balans voor 118,5 miljoen euro ‘andere’ financiële schulden. Dat geld is grotendeels verschuldigd aan de voormalige eigenaars van Uteron, de vennootschap waaruit Mithra ontstond. François Fornieri zelf is daar een van naast onder meer Stijn Van Rompay, Roland Duchâtelet, Jos Sluys en Christian Dumolin. Zij waren bij de eerste aandeelhouders van Uteron Pharma. ‘Vorig jaar betaalde men nog 25 miljoen euro in het kader van dit contract, cash die men nu wel zou kunnen gebruiken’, zegt Van Houte. ‘Er ging ook nog 8,5 miljoen euro naar SVR Invest, een bedrijf waar Stijn Van Rompay, de zoon van huidig CEO Leon Van Rompay, de plak zwaait.’ Stijn Van Rompay bouwt ondertussen zijn eigen beursverhaal uit met zijn farmabedrijf Hyloris. Nog in de Tijd zegt een woordvoerder van het bedrijf verrast te zijn door de negatieve analyse van Van Houte. “De analisten die ons dagelijks volgen, zijn positief over de herziene LDA-deal. Het enige negatieve punt is volgens hen de mogelijke verwatering voor de bestaande aandeelhouders.” aldus de woordvoerder.