François Fornieri, Samuel Di Giovanni en Luciano d’Onofrio opnieuw opgepakt in Mithra-dossier

François Fornieri (links) met naast hem Luciano d’Onofrio. (Foto: Belga Image)

De Luikse justitie heeft deze morgen François Fornieri, de hoofdaandeelhouder van het beursgenoteerde farmabedrijf Mithra, Samuel Di Giovanni, horeca ondernemer en CEO van de beveiligingsdienst Protection Unit, en Luciano D’Onofrio, sportief directeur van voetbalclub Antwerp, opgepakt en meegenomen voor verhoor. Inzet vormt vermeend misbruik van voorkennis in handel met Mithra-aandelen. In oktober 2019 zou Fornieri 800.000 euro hebben gestort op rekeningen van Di Giovanni. Die zou het geld hebben gebruikt om Mithra-aandelen te kopen. D’Onofrio zou dan weer verdachte transacties hebben uitgevoerd in 2015 in aanloop van de beursnotering van Mithra. De advocaten van de drie opgepakten zeggen dat hun cliënten niets kan worden verweten.

De aanhoudingen gebeurden op bevel van de Luikse financiële onderzoeksrechter Frédéric Frenay. De zaak waarin handel met voorkennis dus wordt vermoed, gaat terug tot oktober 2019. Die maand tekende Mithra een commercieel akkoord met het Amerikaanse bedrijf Mayne Pharma, de op één na grootste leverancier van orale anticonceptiva in de Verenigde Staten, en dat voor de marketing van het anticonceptiemiddel Estelle van Mithra. Het nieuws werd echter slechts matig gewaardeerd door de beurs. De koers van Mithra zakte van 17 naar 15 euro. Kort nadat de overeenkomst met Mayne bekend werd, werden grote volumes Mithra-aandelen op de beurs gekocht. Hier verdenken de onderzoekers François Fornieri ervan grote sommen geld naar de rekening van Samuel Di Giovanni te hebben overgemaakt om Mithra-aandelen te kopen. Eén maand later, begin december noteerde Mithra een recordkoers van bijna 24 euro per aandeel.



Luciano d’Onofio is een bekende van zowel Fornieri als Di Giovanni. Zo is hij samen met Fornieri aandeelhouder van het veiligheidsbedrijf Protection Unit waarvan Di Giovanni CEO is. Lucien D’Onofrio zou in 2015 ongeveer een half miljoen euro gestort hebben op de rekening van Fornieri. Transacties die plaatsvonden vlak voor de beursgang van Mithra. De advocaten van de drie verdachten bevestigen ondertussen dat hun cliënten onschuldig zijn.