De merkwaardige vrienden van François Fornieri (die de dag van zijn vrijlating werd tegengehouden in zijn Porsche)

François Fornieri in 2011, bekroond als manager van het jaar (Foto: Belga Image)

De ondertussen welbekende Waalse ondernemer François Fornieri werd woensdagmiddag vrijgelaten uit de gevangenis van Marche. In het gezelschap van zijn persoonlijke assistent Birol Cokgezen reed hij recht naar zijn farmabedrijf Mithra om er orde op zaken te stellen. Nog diezelfde avond werd hij door de politie tegengehouden in het centrum van Luik achter het stuur van zijn Porsche Panamera. Na 22 uur. In overtreding met de avondklok. Hij zelf en zijn twee passagiers kregen een boete. Het zegt iets over de stijl van Fornieri, een man die de risico’s niet schuwt, niet in zijn financiën en al zeker niet in de keuze van zijn vrienden.

Bij het verlaten van de gevangenis van Marche was het Birol Cokgezen die de koffer droeg van François Fornieri. De tot dan succesvolle farma ondernemer had er zes dagen gevangenis opzitten, verdacht van omkoping van Stéphane Moreau binnen de intercommunale Nethys om in ruil onder meer windenergiebedrijf Elicio over te kopen van Nethys voor 2 euro. Birol Cokgezen is een man met een opmerkelijk politiek verleden. (Lees verder onder de foto)Birol Cokgezen (Foto: RV)

Cokgezen was 15 jaar lang de privé chauffeur van PS-minister Michel Daerden, bekend voor zijn voluntaristische politiek en zijn openbaar drankmisbruik. Maar de populariteit van Daerden straalde wel af op Cokgezen die op de lokale PS lijst terecht kwam van de Luikse gemeente Saint-Nicolas. Wanneer de burgemeester van die gemeente, Patrick Avril, in 2011 veroordeeld werd wegens misbruik van gemeenschapsmiddelen, werd Cokgezen tot ieders verbazing burgemeester van de gemeente. Het zou een kort mandaat worden, van amper 10 dagen. Cokgezen werd opzij geduwd door de vijanden van Daerden binnen de PS. In ruil mocht hij verkassen naar de provincieraad van Luik en kreeg hij een voorzittersmandaat in een sociale huisvestingsmaatschappij. In 2018 werd hij van de PS lijst voor de lokale verkiezingen geweerd. Maar ondertussen was hij door François Fornieri opgevist als privé-secretaris.

Cokgezen is op zijn manier een veruiterlijking van de eeuwig durende machtsstrijd die zich afspeelt achter de coulissen van de Luikse PS-federatie. Stéphane Moreau, verdachte handlanger van Fornieri binnen Nethys, duwde in Ans zijn leermeester Michel Daerden van de troon om er zelf burgemeester te worden. De persoonlijke assistent van vader Daerden werd opgevangen door Fornieri, die samenspande met de politieke moordenaar van zijn beschermheer. Ondertussen liep Frédéric Daerden, zoon van, zich warm in de coulissen om weerwraak te nemen op diezelfde politieke moord op zijn vader. Het lijkt wel Shakespeare. (Lees verder onder de foto)

François Fornieri (links) met naast hem Luciano d’Onofrio (met zonnebril) en voetbaltrainer Eric Gerets, in 2015 samen op een receptie tijdens een vijfdaagse missie van prinses Astrid in Qatar. (Foto: Belga Image)

Wie zich perfect thuis voelt in dat politiek Luiks imbroglio is Lucio, Luciano, Lucien D’Onofrio. Omstreden voetbalmakelaar, vurig verdediger van de Luikse Franstalige belangen, momenteel directeur in het FC Antwerp van zijn vriend Paul Gheysens en ook vriend van François Fornieri. D’Onofio is van vele markten thuis. Samen met de Luikse horeca ondernemer Samuel Di Giovani zette D’Onofrio Protection Unit op poten, een bedrijf gespecialiseerd in veiligheidsopdrachten dat de concurrentie aangaat met grote spelers zoals Securitas en G4S. Protection Unit kent een spectaculaire groei. In geen tijd werken er meer dan 100 personeelsleden, aangevuld met 200 freelance veiligheidsagenten die kunnen worden ingezet voor speciale evenementen. En die laatste zijn er onder meer met beveiligingsopdrachten voor het bedrijf op het F1-circuit van Francorchamps en op voetbalclub Standard. François Fornieri is bestuurder van Protection Unit. Di Giovani wordt genoemd als handlanger van Fornieri bij het opzetten van insider trading constructies rond het beursgenoteerde bedrijf Mithra waarvan Fornieri met 26 % de grootste individuele aandeelhouder is. Tweede grootste aandeelhouder van Mithra met 15 % is Marc Coucke. Die zag de bui blijkbaar hangen en trok zich in november vorig jaar spoorslags terug als voorzitter van het Luiks bedrijf. Derde grootste aandeelhouder van Mithra is Noshaq, goed voor 12%. Noshaq is de Luikse overheidsfinancier, grotendeels gecontroleerd door… de PS.