Schandaal in Luik: na François Fornieri nu ook Pierre Meyers aangehouden

Pierre Meyers (Foto: RV)

Onderzoeksrechter Frédéric Frénay laat bommen ontploffen in het Luikse PS-netwerk van financiële belangenvermenging. Na François Fornieri heeft Frénay nu ook Pierre Meyers laten aanhouden en opgesloten in de gevangenis van Lantin. Pierre Meyers was jarenlang financieel directeur van de Waalse staalgroep Cockerill-Sambre. Later werd hij aandeelhouder van Cockerill Mechanical Industries. Hij is momenteel nog ondervoorzitter van de Luikse wapenproducent FN Herstal. Samen met Fornieri keurde Meyers de ontslagvergoedingen goed voor het toenmalige management van de Luikse intercommunale Publifin, nu Nethys. Voormalig Publifin-topman Stéphane Moreau wordt momenteel ondervraagd. Verwacht wordt dat hij eveneens zal worden aangehouden. 

Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Maar voor de genoemden in de zaak Publifin liggen de kaarten ongunstig. François Fornieri, sterke man van het beursgenoteerde farmabedrijf Mithra, was samen met Pierre Meyers verantwoordelijk voor de renumeratie van het management bij de intercommunale Publifin. Wanneer de Waalse regering de lonen van het topmanagement van de intercommunale aftopte, keurden Fornieri en Meyers snel nog 15 miljoen euro aan afscheidspremies goed voor drie topmanagers waarvan het grootste deel voor Stéphane Moreau, voormalig PS-burgemeester van Ans. Later bleek dat Fornieri samen met Moreau een deal opzette waarbij hij voor 2 euro de windenergiedochter Elicio van Publifin kon opkopen waarna Moreau CEO van het bedrijf zou worden. Die deal werd echter afgeschoten door PS-kopstuk Elio Di Rupo.Fornieri werd gisteren aangehouden en zit nu opgesloten in Latin, minstens tot volgende week dinsdag wanneer zijn dossier voor de raadkamer komt. Hij wordt beschuldigd van misbruik van vennootschapsgoederen en omkoping van een publiek persoon. In allerijl benoemde zijn bedrijf Mithra gisteren de COO tot tijdelijk CEO in vervanging van Fornieri. De hele zaak dreigde ook negatief af te stralen op Marc Coucke. Met 15 % van de aandelen van Mithra was die tot november vorig jaar voorzitter van het bedrijf. Maar Coucke wist zich blijkbaar net op tijd terug te trekken om collateral damage te vermijden.

De Waalse pers stelt zich scherp op in het dossier. De brutaliteit waarmee Fornieri en Moureau te werk zijn gegaan om zich het windenergiebedrijf Elicio eigen te maken, stuit duidelijk tegen de borst. In het dossier mag vooral de rol niet worden onderschat van Elio Di Rupo, huidig minister-president van de Waalse regering, maar ook sterke man van de PS federatie van Bergen. Di Rupo maakt van het dossier gebruik om de macht van de belangrijke Luikse PS-federatie voorgoed te breken.