Waals gewest incasseert 20 miljoen euro op wapenproducent FN Herstal

De Luikse wapenproducent FN Herstal zag zijn omzet vorig jaar groeien met 6 % tot 830 miljoen euro. Die groei komt hoofdzakelijk van de divisie “defensie en veiligheid”. Het gaat dan om militaire bestellingen en leveringen aan politiediensten, precies een activiteit waarop regelmatig kritiek komt. FN haast zich dan ook om te melden dat het een van de eerste leveranciers van wapens is aan Navo-lidstaten. De winst van het bedrijf eindigde op 60 miljoen euro. Eén derde daarvan gaat als dividend naar het Waals gewest. Die controleert 100 % van de wapenfabriek via haar investeringsholding SRIW.



De activiteit “defensie en veiligheid” valt onder het merk FN Herstal en is goed voor 65 % van de omzet van de groep. De divisie jachtwapens is met de merken Browning en Winchester goed voor de overige 35 %. De groei komt van de eerste activiteit. De divisie “jacht” is stabiel. In een commentaar zegt FN Herstal dat het moet werken in een wereld die steeds complexer wordt. “We moeten dus meer dan ooit opgewassen zijn tegen de uitdagingen die voortvloeien uit die evolutie.”, zegt CEO Philippe Claessens in een commentaar, “We moeten onze wereldwijde dimensie behouden, dat is essentieel voor het evenwicht van onze groep.”

Nog vorige maand werd het bedrijf veroordeeld wegens illegale wapenleveringen aan Libië in 2009. Ook de wapenleveringen aan Saoudi-Arabië, dat oorlog voert met buurland Jemen, staan bloot aan toenemende kritiek.