Mithra springt met Coucke en Fornieri naar 2021

François Fornieri

François Fornieri, Marc Coucke en de Luikse politieke wereld garanderen mee de financiering van het Luikse farma bedrijf Mithra. Dat bedrijf wil in de eerste helft van 2021 haar anticonceptiepil Estelle op de markt brengen in Europa en de Verenigde Staten. Dat moet zorgen voor een substantiële inkomstenstroom. Om de kloof te overbruggen van nu tot die lancering, gebruikt Mithra drie financieringstechnieken: een klassieke banklening van 20 miljoen euro, een aandelenuitgifte van 55 miljoen euro en een financiering van 50 miljoen euro gedekt door nieuwe aandelen. De tussenkomst van Fornieri , Coucke en de Waalse overheid kadert in dat laatste luik. De drie zijn nu al de belangrijkste aandeelhouders van Mithra.

François Fornieri is de grondlegger van Mithra. Het bedrijf is gespecialiseerd in vrouwelijke anticonceptie geneesmiddelen. Het brengt nu al een anticonceptiering op de markt maar het mikt vooral op de nieuwe anticonceptiepil Estelle. Die zou veel minder nevenwerkingen hebben dan de klassieke producten. Fornieri controleert 27 % van Mithra, Coucke, die ook voorzitter is van de vennootschap, is goed voor bijna 16 % en de Waalse overheid via Noshaq staat voor 12%. Het persbericht zegt dat de nieuwe aandelen een waarde meekrijgen van 27 euro per aandeel. Dat is ongeveer de beurskoers van Mithra voor corona. Nu noteert het aandeel om en bij 21 euro.UPDATE

Aan het eind van de dag blijkt dat Mithra in totaal 65 miljoen euro ophaalde door de private plaatsing van  3.421.052 nieuwe aandelen aan institutionele beleggers. Dat is ongeveer 8,74% van de uitstaande aandelen. Dat gebeurde tegen een uitgifteprijs van 19 euro per aandeel.