François Fornieri nu ook verdacht van voorkennis met zijn eigen bedrijf Mithra

François Fornieri

De ondertussen veel geplaagde Luikse ondernemer François Fornieri wordt er van verdacht de beurskoers van zijn eigen farmabedrijf Mithra te hebben ondersteund via aankopen van aandelen door een bevriende horeca-ondernemer. Fornieri ontkent in alle toonaarden. Die bevriende horeca-ondernemer is Samuel Di Giovanni. Samen met de voetbalmakelaar Lucio D’Onofrio zette die het beveiligingsbedrijf Protection Unit op poten. Tegen D’Onofrio loopt een onderzoek wegens witwaspraktijken in het voetbal. Vorig jaar onderschreef Fornieri een kapitaalverhoging van 1 miljoen euro in Protection Unit. Blijkbaar kocht Di Giovanni korte tijd later precies voor hetzelfde bedrag Mithra-aandelen op de beurs, aandelen die hij daarna terug onderhands zou hebben verkocht aan Fornieri. Doel: een crash van de koers van Mithra vermijden. Opmerkelijk, belangrijke aandeelhouders van Mithra zijn Marc Coucke en zijn immobiliënpartner Bart Versluys.

In oktober vorig jaar maakte Mithra bekend dat het een distributie akkoord had bereikt met het Amerikaanse bedrijf Mayne Pharma om Mithra anticonceptieproducten te verdelen in Noord-Amerika. Dat akkoord kon echter niet voldoen aan de verwachtingen van de beleggers in het beursgenoteerde Mithra. De koers van het bedrijf kende een duik van maar liefst 20 %. Op dat moment kocht Di Giovanni voor om en bij 1 miljoen euro Mithra-aandelen op de beurs. Waardoor de koers van het aandeel herstelde en stabiliseerde. Maar blijkbaar deed Di Giovanni dit in opdracht van Fornieri. Die laatste zou de aandelen van Di Giovanni achteraf ook hebben overgekocht. Di Giovanni beschikte over één miljoen euro cash omdat precies Fornieri een kapitaalverhoging van dat bedrag had onderschreven in Protection Unit.De koersmanipulatie van Mithra bleef niet onopgemerkt bij de beurswaakhond FSMA. Ondertussen ligt het dossier op de tafel van de Luikse onderzoeksrechter Frédéric Frenay. Die onderzoekt ook al de merkwaardige constructie waarbij François Fornieri het windenergiebedrijf Elicio ging opkopen voor 2 euro, in combine met de toenmalige Nethys intercommunale-topman Stéphane Moreau, eigenaar van Elicio. Ook in dat dossier wordt een strafonderzoek gevoerd en wel wegens corruptie.

François Fornieri stabiliseerde zijn succesvol Luikse bedrijf Mithra met behulp van Marc Coucke. Fornieri controleert 28 % van Mithra, Coucke bezit 16 % en Bart Versluys controleert 4,5 %. Coucke en Versluys bezitten samen elk ook 50 % van het bouw- en immobiliënbedrijf Versluys.

Samuel Di Giovanni bouwde in Luik dan weer een klein horeca imperium uit met financiële steun van de voetbalmakelaar Luciano D’Onofrio. Samen hebben beiden ook Protection Unit gelanceerd. Op vraag van Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens werd D’Onofrio in 2018 directeur van de eersteklasser FC Antwerp. Kort daarna opent hij samen met Samuel Di Giovani Protection Unit Flanders NV in Antwerpen. Dat moet de Vlaamse poot worden onder Protection Unit. Het mag duidelijk zijn dat het Luikse bedrijf regionaal sterk verankerd is. Ook de Luikse overheidsfinancier Noshaq stapte in het kapitaal van Protection Unit. Noshaq is na François Fornieri en Marc Coucke met 14 % de derde grootste aandeelhouder van het Luikse beursgenoteerde farmabedrijf Mithra.