PORTRET (slot): Licio D’Onofrio: van de horeca naar de veiligheidsindustrie

Lucien (Licio) D’Onofrio bouwde een fortuin op als spelersmakelaar in de voetbalwereld ook al verbood de FIFA hem dat wegens verschillende veroordelingen. D’Onofrio heeft zich steeds een vurig verdediger getoond van de stad Luik en haar belangen. In intieme kring zegt D’Onofrio dat Luik, en bij uitbreiding Wallonië, wordt achtergesteld onder Vlaamse druk. Vlaamse politici vergelijkt hij met bloedzuigers die het Luikse bloed gretig opdrinken. Om die Luikse belangen te verdedigen voegt D’Onofrio de daad bij het woord. Hij werkt in alle stilte aan de uitbouw van een eigen netwerk in Luik, in de eerste plaats verankerd in de horeca.



In de lente van 2013 richten Franco Fraboni en Amedeo Candeloro in de Luikse gemeente Tilff de Brasserie Saint-Leger op. Beide zijn gelieerd aan D’Onofrio. We vinden ze ook terug in de holding BCF Invest, een dochter van Podium.be, de sleutelholding van Lucien D’Onofrio. In 2014-2015 komt D’Onofrio zonder veel lawaai naar voor als financier achter de Brasserie Saint-Leger. En hij doet de zaken meteen groots. De naam van de zaak verandert in “MA Brasserie”. Die MA Staat voor Yves MAttagne, de sterrenchef die in Brussel het gereputeerde Sea Grill restaurant exploiteert. Mattagne zal voor D’Onofrio de zaak in Tilff uitbouwen. In 2016 gaat de exploitatie over naar François Tonglet, een Luikse topchef. Die kan de zaak echter financieel niet rechthouden. Hij verklaart dat onder meer omdat hij jaarlijks 120.000 euro huur betaalt aan de vastgoedvennootschap van D’Onofrio die eigenaar is van de zaak. In 2017 legt hij zijn boeken neer. (Lees verder onder de foto)

Interieur restaurant Giulia

Enkele weken terug werd bekend dat Ma Brasserie terug de deuren opent. Uitbaters nu zijn Samuel Di Giovani en zijn zakenpartner Igor Zwystowycz. Di Giovanni herdoopt de zaak “Giulia” naar zijn 11-jarige dochter. De horeca ondernemer baat in het centrum van Luik het gastronomisch restaurant “Sotto Piano” uit samen met de pizzerias “Pizza à Papa” in Luik en Nandrin.

Ook Di Giovani werkt met D’Onofrio. En dat niet alleen in de horeca. Vanuit de horeca bouwt Di Giovani immers Protection Unit uit, een bedrijf gespecialiseerd in veiligheidsopdrachten dat de concurrentie aangaat met grote spelers zoals Securitas en G4S. Protection Unit kent een spectaculaire groei. In geen tijd werken er meer dan 100 personeelsleden, aangevuld met 200 freelance veiligheidsagenten die kunnen worden ingezet voor speciale evenementen. En die laatste zijn er onder meer met beveiligingsopdrachten voor het bedrijf op het F1-circuit van Francorchamps en op voetbalclub Standard.

Samuel Di Giovanni

Di Giovani vinden we ook terug in een andere vennootschap van D’Onofrio, Frab Invest, dit keer samen met Frédéric Leidgens, destijds directeur van Standard onder D’Onofrio. Samen met Leidgens zet D’OInofrio ook het communicatie- en eventbureau Vitamines Events op poten. Daarnaast investeert hij in het Luikse Mithra en in Senseball, een sport- en gezondheidsbedrijf dat onder meer voetbaltechnieken commercialiseert.

Op vraag van Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens wordt D’Onofrio midden vorig jaar directeur van de eersteklasser FC Antwerp. Hij wordt bestuurder van de club via zijn holding Podium.be. Die holding werd opgericht in 2014 en is nu goed voor 3,7 miljoen euro. Eind vorig jaar keerde D’Onofrio zichzelf 0,7 miljoen euro kapitaal uit. Op hetzelfde moment opent hij samen met Samuel Di Giovani Protection Unit Flanders NV in Antwerpen. Dat moet de Vlaamse poot worden onder Protection Unit. FC Antwerp kan gerust zijn, het is met Gheysens en D’Onofrio in veilige handen.