François Fornieri: 106 mln via beursintro Mithra

Fornieri François
François Fornieri (links) bij de voorstelling van Mithra als nieuwe co-sponsor van Club Brugge.

Tussen dit en één maand moet het bedrijf Mithra noteren op de beurs van Brussel. Het farma-bedrijf, actief in de ontwikkeling van generische geneesmiddelen en anticonceptie middelen, wordt daarbij gewaardeerd op meer dan 300 miljoen euro. Oprichter en grootaandeelhouder François Fornieri ziet zijn vermogen oplopen tot 106 miljoen euro. Het Mithra-verhaal kwam in een stroomversnelling terecht nadat Marc Coucke in het kapitaal van het bedrijf trad. Coucke controleert 18 procent van Mithra. Bij de beursintroductie wordt dat pakket gewaardeerd tegen 46,7 miljoen euro. Eerder sprak Coucke van een investering in Mithra van 40 miljoen euro.



Mithra werd opgericht in 1999 als een spin-off van de Luikse universiteit. Het bedrijf is gespecialiseerd in anticonceptiva en andere producten voor de persoonlijke hygiëne van vrouwen. Mithra werkt aan de ontwikkeling van een menopauzepil op basis van estetrol. Dat onderzoek zit momenteel in de eerste fase. De ontwikkeling van een generische anticonceptiepil zit in de tweede fase. De verdere afwerking van die onderzoeken vergt heel wat financiële middelen. De opbrengst uit de beursintroductie moet dat geld aanbrengen.

François Fornieri is er van overtuigd dat er een markt is voor zijn product. Hij spreekt van wereldwijd om en bij 63 miljoen vrouwen die potentieel gebruiker zijn van een menopauzepil. Veel vrouwen in de menopauze nemen momenteel geen medicatie uit angst voor de neveneffecten ervan op hun gezondheid. De pil van Mithra zou veel minder negatieve bijwerkingen hebben, zowel op korte als op lange termijn. Volgens Mithra bestaat voor de menopauzepil een markt van 6 miljard euro, voor de anticonceptiepil is dat zelfs 10,1 miljard euro.

In aanloop naar de beursintroductie haalde Mithra al 55 miljoen euro op in een private plaatsing. Marc Coucke stapte toen in, naar eigen zeggen voor 40 miljoen euro. Ook de Oostendse bouwondernemer Bart Versluys volgde. Hij bezit nu 3,1 procent van Mithra, Coucke is goed voor 18%. François Fornieri controleert 41,4 procent van Mithtra. De beursintroductie kan hem een vermogen opleveren van 106 miljoen euro tot 126 miljoen euro, afhankelijk van de eerste notering. Fornieri wordt nu al in de Vlaamse pers omschreven als “de Waalse Coucke”. Tegen de man loopt wel een strafrechtelijk onderzoek wegens omkoping van artsen met als doel hun voorschrijfgedrag te beïnvloeden. Fornieri minimaliseert echter het voorval. De beursintroductie zelf lijkt er weinig last van te ondervinden.