Marc Coucke treedt verrassend terug als voorzitter van Mithra

Het is weeral een tijdje geleden dat we Marc Coucke nog eens de polonaise hebben zien dansen op televisie. Na zijn stille terugtocht uit Anderlecht lijkt de flamboyante apotheker-investeerder enige tijd nodig te hebben om zijn wonden te likken. Nu wordt ook bekend dat hij zelf een stap opzij zet als voorzitter en bestuurder van het Luikse beursgenoteerde anticonceptiebedrijf Mithra. Coucke is één van de ‘believers’ in de Luikse farma ondernemer François Fornieri die al even flamboyant blijkt te zijn als Coucke zelf. Van Mithra wordt al enige tijd verwacht dat het een doorbraak realiseert in de commercialisering van zijn nieuwe anticonceptiering. Volgend jaar zal Coucke als voorzitter worden opgevolgd door Ajit Shetty, de vroegere voorzitter van Janssen Pharmaceutica. Ook Stijn Van Rompay wordt benoemd als onafhankelijk bestuurder. Van Rompay bracht recent zijn jongste farmabedrijf Hyloris naar de beurs.Wie graag positieve persberichten leest over beursgenoteerde bedrijven, die moet zich inschrijven op de mailinglijst van Mithra. Om de zoveel dagen brengt het bedrijf nieuws over een zoveelste commercieel akkoord dat werd afgesloten om haar anticonceptiepil Estelle op nieuwe regionale markten te gaan verdelen. Al lijkt al dat goede nieuws zich maar moeizaam te vertalen in stijgende beurskoersen voor Mithra. Het bedrijf is het geesteskind van François Fornieri, een Luikse ondernemer die al eens graag een risico neemt. Zo kwam hij fors in opspraak als kompaan van de omstreden ex-topman Stéphane Moreau van de Luikse intercommunale Nethys. Wanneer beiden voor een habbekrats de energiebelangen van die intercommunale wilden binnenrijven, kwam ze hard in botsing met PS-kopman Elio di Rupo en meteen ook met het gerecht. (Lees verder onder de foto)

François Fornieri

Dat alles belette Fornieri niet om in Luik zijn eigen kunstmuseum te openen en meteen ook nog eens 50 % eigenaar te worden van de voetbalclub Standard de Liège. Fornieri controleert 27 % van Mithra, Coucke 16 %. Het bedrijf zelf telt ondertussen 350 werknemers. “Ik zal de evolutie van de groep van dichtbij blijven ondersteunen als aandeelhouder.”, wordt Coucke geciteerd in een persbericht. De nieuw samengestelde raad van bestuur van Mithra moet meer commerciële ondersteuning bieden. De raad wordt afgeslankt van 13 naar 9 personen. Als nieuwkomer wordt naast Shetty en Van Rompay ook Jean Stéphenne genoemd, één van de sterkhouders van de Waals-Brabantse farma industrie en oud-CEO van GSK Biologicals. Ook Eric Van Den Eynde, de ontslagnemende CEO van de bank ING België, wordt bestuurder van het farmabedrijf.

Coucke zelf blijft ondertussen de centrale figuur van zijn eigen investeringsholding Alychlo. Daarnaast bekleedt hij nog bestuurdersmandaten in het dierenpark Pairi Daiza, in het beursgenoteerde fotobedrijf Smartphoto, in het bouwbedrijf Versluys Invest en in farmabedrijf Fagron. Van al die bedrijf is hij ook aandeelhouder. Tenslotte is hij ook nog steeds actief in de toeristische ontplooiing van het Ardeense stadje Durbuy en controleert hij SnowWorld, de Nederlandse exploitant van overdekte skipistes. Samen met Pairi Daiza hebben die laatste twee investeringen fors te lijden onder corona.