VOETBALGELD – François Fornieri koopt 50 % van Standard

François Fornieri, links, in 2015 als sponsor van Club Brugge.

De 58-jarige Luikse farma ondernemer François Fornieri, CEO en grootste aandeelhouder van het farmaceutisch bedrijf Mithra, koopt 50 % van de aandelen van de eerste klasse ploeg Standard. Aan zijn intrede is ook een kapitaalverhoging gekoppeld. De club is momenteel volledig in handen van Bruno Venanzi, de man die fortuin maakte in de energiesector met de verkoop van het bedrijf Lampiris. Maar Venanzi heeft moeite om het hoofd financieel boven water te houden bij Standard. Dat bleek duidelijk wanneer de licentiecommissie vragen stelde bij de financiële stabiliteit van de Luikse ploeg. Standard haalde maar op het nippertje een licentie voor het seizoen 20-21. Wellicht moest Venanzi toen al de komst van Fornieri aanwenden om zijn dossier goedgekeurd te krijgen.

Het is iets met voetbalploegen en ondernemers. Met zijn intrede in Standard wordt Fornieri eigenlijk een concurrent van Marc Coucke, op papier nog altijd de eigenaar van Anderlecht. Coucke is een vaste collega aandeelhouder van Fornieri in het beursgenoteerde Mithra. Waar Coucke met zijn investering in Anderlecht enkel maar miserie heeft gekend, lijkt Fornieri enkel maar optimistisch te zijn. “Ik heb altijd mijn liefde uitgesproken voor mijn stad en de Rouches-club waar ik al jaren lid van ben.”, zei Fornieri in een officiële reactie. “Ik ben verheugd om vanaf nu met Bruno en zijn team de ontwikkeling te kunnen versnellen.” Het feit dat Venanzi werkt aan de financiering van een nieuw voetbalstadion in Luik, speelt ongetwijfeld mee in de beslissing van Fornieri.



Fornieri is in goede en in kwade dagen verankerd in Luik. Enerzijds kwam en is hij in opspraak in het dossier van de corrupte Luikse intercommunale Nethys waar hij samenspande met de omstreden Stéphane Moreau. Anderzijds opende hij in Luik zijn eigen privé-museum. Fornieri was in 2015 met Mithra al sponsor van Club Brugge.