VOETBALGELD – Vastgoed deal brengt Standard (en Oostende) in moeilijkheden

De Licentiecommissie van de Belgische Voetbalbond heeft tot ieders verrassing Standard gedegradeerd tot de amateurklasse. Aanleiding vormt de verkoop van de tribune van Standard aan hoofdaandeelhouder Bruno Venanzi. Die zou de betaling van de transactie uitstellen waardoor de ploeg in likwiditeitsnood zou zitten. Per eind december 2019 zou de ploeg aankijken tegen een verlies van 14 miljoen euro. Standard ontkent de financiële moeilijkheden en gaat in beroep tegen de beslissing bij het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Ook de tribune van Oostende blijft voor problemen zorgen. Zoals bekend is die nog steeds eigendom van Marc Coucke. De Amerikaanse groep Pacific Media Group wil Oostende overnemen maar bereikt geen akkoord met Coucke en zijn medewerkers omtrent de huurschulden van de tribune. Ook de licentie van Oostende werd daardoor geweigerd. In de kuststad dreigen ze er nu mee de ploeg failliet te laten gaan.



Om de renovatie van het Luikse voetbalstadion Sclessin te financieren, werd het stadion door de nv Standard de Liège verkocht aan de nieuwe vennootschap Immobilière Standard de Liège. Die is opgericht door Standard-voorzitter Bruno Venanzi en telt twee bestuurders. Venanzi zelf en ex-Standard-speler Axel Witsel. De Rode Duivel investeert mee in het stadion. De nieuwe vastgoedvennootschap betaalde al 1,5 miljoen euro. Tegen 30 juni 2020 moet het volledige bedrag zijn overgemaakt, maar Standard kon onvoldoende aantonen dat de nieuwe vennootschap over voldoende liquide middelen beschikt. Daarnaast blijkt dat Standard op 31 december 2019 een negatief nettoresultaat zou tonen van ruim 14 miljoen euro.

Standard verwijt de Licentiecommissie dat ze te zwaar tilt aan de financiële alarmsignalen. Het verlies van 14 miljoen euro zou worden goedgemaakt door de verkoop van een aantal spelers. Maar de coronacrisis maakt het er nog moeilijker op. Standard was een van de eerste clubs die zijn spelers dwong tot inleveren.

Ook KV Oostende krijgt geen proflicentie en zakt naar 1ste amateur. Het uitblijven van een kapitaalsverhoging en de 6,2 miljoen euro schulden aan Marc Coucke nekken de kustclub. De club tekent beroep aan bij het BAS, betwist de licentie van Anderlecht en stelt allicht de hele licentieprocedure in vraag. Zo hoopt KVO in 1A te blijven en te ontkomen aan wat de “gijzeling van Coucke” wordt genoemd.

Oostende betwist de licentie van Anderlecht, om zo Coucke onder druk te zetten een deal te maken met PMG. KVO vindt dat Marc Coucke nog altijd verbonden is aan twee clubs – Anderlecht en Oostende – en dat mag niet. De Licentiecommissie volgt die redenering niet. Ze erkent wel dat Coucke een zekere invloed uitoefent bij KVO om zijn geld terug te krijgen, maar die invloed is niet beduidend zoals het reglement stipuleert.