VOETBALGELD – Gaat KV Oostende naar de filistijnen?

De Amerikaanse Pacific Media Group (PMG) vindt geen overeenkomst met Alychlo, de holding van Marc Coucke, omtrent de huurprijs van de tribune in de Oostendse Versluys Arena. De Amerikanen willen jaarlijks niet meer betalen dan 500.000 euro, Coucke vraagt 800.000 euro. Voor de Amerikanen zou hun bobijn ver op gebruikt zijn en staan ze op het punt om af te haken als overnemer van de kustploeg. Voor Oostende en zijn hoofdaandeelhouder Frank Dierckens zou dat zeer slecht nieuws zijn. Die laatste dreigt er nu mee zes maand te voetballen op het terrein van Roeselare om op die manier het huurcontract met Coucke in Oostende te verbreken. Maar de vraag is of dat juridisch waterdicht is. En of Oostende überhaupt nog aan voetballen toe zal komen. Tussen Dierckens en Coucke botert het al lang niet meer. 



De licentiecommissie van de voetbalbond buigt zich dezer dagen over de financiële dossiers van de prof ploegen. Oostende moet daarbij een waarborg van 2,5 miljoen euro ophoesten. En dat lukt niet. Ook al omdat de club 6,2 miljoen euro schuld torst. En wellicht ook al omdat eigenaar Frank Dierckens met zijn eigen problemen heeft af te rekenen, met name een doorgedreven fiscaal onderzoek naar zijn professionele activiteit. PMG was bereid borg te staan voor de schulden en de waarborg aan te brengen.

Indien de kustploeg geen financiële oplossing vindt, degradeert ze naar de amateurklasse. En dat zou natuurlijk ook voor Coucke een probleem zijn. Dan wordt er wellicht niet meer gevoetbald in de Versluys Arena en zal er geen huur worden betaald. De Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) liet Marc Coucke al weten dat wanneer er niet gevoetbald wordt, de stad haar erfpachtovereenkomst op de grond van het stadion zal herzien. Coucke zou dan zelf huur moeten gaan betalen aan de stad. Wanneer Coucke Oostende inruilde voor Anderlecht bleef hij eigenaar van de tribune in Oostende. Nadat hij daarbij de jaarlijkse huurprijs had vastgelegd op 1,2 miljoen euro verlaagde hij die later tot 0,8 miljoen euro. Blijkbaar is dat nu de definitieve ondergrens.