VOETBALGELD – Fiscaal onderzoek naar Frank Dierckens overvalt KV Oostende

Frank Dierckens met zijn dochter Hannelore die instaat voor het operationeel beleid van Diaz Sunprotection, hier samen in een reportage van het Telenet voetbalkanaal Play Sports.

Het gerecht heeft een fiscaal en strafrechtelijk onderzoek opgestart naar de handel en wandel van Frank Dierckens. De West-Vlaamse ondernemer is eigenaar van het bedrijf Diaz Sunprotection, producent van zonnewering. Maar vorig jaar richtte hij ook ook de Jade Holding op, onder meer samen met de investeerder Yves Van Sante. Die laatste zag zijn bouwbedrijf Alysa vorige maand failliet gaan. Frank Dierckens is ook meerderheidsaandeelhouder van de noodlijdende eersteklasser KV Oostende. Die werd enkele dagen terug verkocht aan een Amerikaanse financiële groep. Op de kantoren van de ploeg werd vanmorgen een huiszoeking gehouden naar Dierckens die voorzitter is van KV Oostende en er ook een eigen kantoor heeft. Zowel het parket zelf als de ploeg stellen dat het gerechtelijk onderzoek los staat van het voetbalgebeuren.

Het parket bevestigt dat er vanmorgen verschillende huiszoekingen plaatsvinden in een gerechtelijk onderzoek naar de handelsactiviteiten van voorzitter Frank Dierckens en zijn vennootschappen. Het parket benadrukt ook dat de werking van KV Oostende geen deel uitmaakt van het gerechtelijk onderzoek.” zo klinkt het in een persbericht van het parket. Later stelde KV Oostende dat het onderzoek niets te maken heeft met de aangekondigde overname van de club. “De club betreurt de timing van het onderzoek, maar verleent zijn volledige medewerking.” aldus het bericht.Die timing is inderdaad ongelukkig om het zacht uit te drukken. Na lang onderhandelen kon Dierckens immers een overnameovereenkomst voor Oostende afsluiten met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Pacific Media Group (PMG). Die moet op korte termijn de ploeg kapitaliseren, er is sprake van 2,7 miljoen verse middelen, om alsnog langs een nieuwe licentie te halen bij de voetbalbond. PMG zou daarnaast ook 2,5 miljoen euro op de tafel van Dierckens leggen om 70 % van de ploeg te verwerven. Dierckens zou 25 % behouden.

Diaz Sunprotection, het bedrijf van zonnewering van Frank Dierckens, staat voor een bruto marge (inkomsten min uitgaven) van 2,7 miljoen euro en een netto winst van 0,4 miljoen euro. Daarnaast is de ondernemer nog actief in de bouw- en vastgoedsector. Hij werkt daarbij onder meer samen met Yves Van Sante, een investeerder en ondernemer met een telecom achtergrond die vroeger enkele durfkapitaalinvesteringen afwerkte in de IT-sector met de holding Qat Investments. Dierckens bezit verder een familiale patrimoniumvennootschap die goed is voor om en bij 2 miljoen euro.