VOETBALGELD – Hoe Standard zwarte lonen uitbetaalde (en waarom voorzitter Venanzi klacht indient)

Standard voorzitter Bruno Venanzi

Hoe kan je als eersteklasser zwarte lonen uitbetalen? Je neemt een Servische makelaar onder de arm, in casu Dejan Veljkovic, en laat die een fictief contract opmaken waarbij hij zogezegd de Servische markt prospecteert op zoek naar jong talent. Stort als betaling voor die fictieve opdracht 3 miljoen euro op de Servische bankrekening van de makelaar. Laat die makelaar dat geld cash terugbrengen naar Luik waar hij het gebruikt om zwarte premies uit te betalen aan de spelers en trainers. Dat is precies wat gebeurde in de periode 2016 tot 2019 in Standard. En dat is waartegen Standard voorzitter Bruno Venanzi nu klacht heeft neergelegd bij het gerecht.

Standard-voorzitter Bruno Venanzi kreeg lucht van de financiële malversaties toen hij begin dit jaar door het parket van Hasselt werd ondervraagd in het kader van Operatie Zero, de officiële naam van Operatie Propere Handen, gevoerd door het federaal parket en op zoek naar zwart geld in het voetbalcircuit. De voorzitter van de Luikse club werd geconfronteerd met verklaringen en documenten van spijtoptant Veljkovic over een aantal transfers bij Standard in de periode van 2016-2018 en over zeer dure scoutingsopdrachten.Veljkovic gebruikte fictieve contracten voor al even fictieve opdrachten om zo spelers en trainers een deel van hun loon in het zwart uit te betalen. In totaal zou een bedrag van ruim drie miljoen euro aan valse contracten zijn uitgeschreven, waarvan twee miljoen effectief werd uitbetaald. Het zwart circuit werd stopgezet bij het begin van Operatie Zero. Die valse contracten werden afgesloten met twee bedrijfjes van Veljkovic, met zetel in Servië en Montenegro. De fraude zou zijn opgezet door Olivier Renard en Aleksandar Jankovic, in hun periode als respectievelijk sportief directeur en coach van de Luikse voetbalclub, zo meldt Sporza.

Venanzi zou hebben toegegeven dat deze facturen hem vals lijken en was naar verluidt enorm geshockeerd toen hij de fraude door Renard en Jankovic vernam. De klacht met burgerlijke partijstelling is ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren en is gericht tegen zes personen waar onder Renard en Jankovic. Renard werkt momenteel als sportief directeur bij het Canadese Montreal Impact, Jankovic traint nu de nationale U20 in China. Met de klacht wil Venanzi meteen onderlijnen dat hij niet op de hoogte was van de fraude en de zwarte premies.