VOETBALGELD – Zwart geld circuit van Veljkovic leidt ook naar Standard, Anderlecht en Oostende

Dejan Veljkovic

Het gerecht onderzoekt de financiële handel en wandel van 34 spelerstransacties die werden uitgevoerd door Dejan Veljkovic. Centraal daarin staat de verkoop van spelers van KV Mechelen aan Standard, Anderlecht en Oostende. Veljkovic zette daarbij zes stromannen in en werkte met offshore structuren in Cyprus en Montenegro. Daarbij werd ook zwart geld witgewassen. Geld werd vanuit Cyprus en Montenegro teruggepompt naar de Belgische bankrekeningen van Velkjovic. Die haalde het cash af om het verder te verdelen. Aan wie? Dat zoekt het gerecht uit. Vermoedelijk aan spelers die in het zwart werden betaald. En wellicht ook met “kick backs” voor een aantal betrokkenen.

De krant Het Nieuwsblad kon een deel van het lopende onderzoek inkijken. Daarbij komen nogal wat exotische transacties kijken. Bijvoorbeeld in februari 2016. Sharaf Mahama, de zoon van de ex-president van Ghana, tekent op dat moment bij KV Mechelen. Ook zijn landgenoot Hope Doagbodzi krijgt een contract. Geen voltreffers, want beide Afrikanen kunnen zelfs niet mee met de beloften en verdwijnen even geruisloos als ze gekomen zijn. De makelaar die de commissie opstrijkt, is Vanja Jankovic. Ze heeft zich in juli 2016 laten registeren als makelaar bij de KBVB. Volgens KV Mechelen waren de Ghanezen een bewijs van goodwill aan een sponsor van de club. Voor de financiële details verwijst iedereen naar ex-financieel directeur Thierry Steemans. “Die regelde alles met Dejan Veljkovic”, valt te horen. (Lees verder onder de foto)



Sharaf Mahama met één van de twee wagens die hij van zijn vader kreeg voor zijn 21ste verjaardag. Hier in de zogenaamde “Square des milliardaires” in Brussel.

Steemans wil en kan niet reageren tegen de aantijgingen. Hij is een van de verdachten in de zaak Propere Handen en heeft spreekverbod van het gerecht. Veljkovic is spijtoptant en werkt mee met het gerecht. Eén van de bedrijven waarmee Velkjovic werkt is Van Consulting, het bedrijf van Vanja Jankovic. Vanja Jankovic is niet alleen de manager van Hope Doagbodzi en Sharaf Mahama, ze is ook de moeder van Veljkovic’ zakenpartner Uros ­Jankovic.

Herman Van Holsbeeck: “Het is niet omdat wij als Anderlecht betaalden aan een buitenlands bedrijf dat we wisten wat er met dat geld gebeurde.”

Het parket zoekt uit of er bij al deze overgangen sprake is van belastingontwijking en of de clubs op de hoogte waren. “Commissiebetalingen aan buitenlandse bedrijven zijn eerder regel dan uitzondering”, zegt Herman Van Holsbeeck in de krant. Van Holsbeeck onderhandelde met Dejan Veljkovic de transfer van Ivan Obradovic voor Anderlecht. “Op de tweehonderd transfers die ik in achttien jaar carrière heb gedaan, waren er honderdvijftig contracten met een buitenlands bedrijf. De enige spelersmakelaar die ik ken die bijna nooit met buitenlandse firma’s werkte, was Mogi Bayat. Maar pas op, het is niet omdat wij als Anderlecht betaalden aan een buitenlands bedrijf dat we wisten wat er met dat geld gebeurde.”