NIEUW – Omstreden Luikse intercommunale Nethys pompt 22 miljoen euro in windenergiedochter Elicio

Stéphane Moreau

De Luikse intercommunale Nethys, het vroegere Publifin, heeft het kapitaal van haar dochter Elicio opgetrokken van 26 naar 48 miljoen euro. Dat gebeurde door omzetting van schulden aan het moederbedrijf Nethys in kapitaal van de dochter Elicio. Deze producent van windenergie levert momenteel elektriciteit voor 500.000 Belgische gezinnen, geproduceerd door windmolens in de Noordzee. De kapitaalverhoging is een beslissing van het nieuwe management van Nethys. Ze komt er op een moment dat wordt gezocht naar een overnemer voor het bedrijf. De vorige omstreden CEO van Nethys, Stéphane Moreau, wou Elicio verkopen aan de Luikse farma ondernemer François Fornieri voor… 2 euro. De verklaring voor die lage prijs werd toen gezocht in de schuldenlast van Elicio. De verkoopintentie werd ongedaan gemaakt na de start van een gerechtelijk onderzoek naar interne corruptie bij Nethys.

Stéphane Moreau, lang een sterkhouder van de Luikse PS, had grote ambities met Elicio. Na de verkoop van Elicio aan Fornieri, eigenlijk een schenking, zou hij opnieuw aandeelhouder worden van de holding boven het windenergiebedrijf en meteen ook CEO van het geheel. Wanneer dat plan lekte in de Waalse pers kwam de hele constructie op de helling te staan om af te glijden in een gerechtelijk imbroglio, mee geïnitieerd door Elio Di Rupo, PS kopstuk uit Henegouwen en nieuwe Waalse minister-president. Moreau werd aan de kant geschoven en voor de rechtbank gedaagd. Zijn persoonlijke bankrekening werd bevroren op om en bij 11 miljoen euro om op die manier een uittredingsvergoeding te recupereren die de man zichzelf had toegekend. Ook dat laatste verliep in combine met Fornieri die binnen Nethys aan het hoofd stond van het vergoedingscomité.



Het nieuwe management wil Elicio nu voor meerderheid verkopen aan een internationale speler terwijl het zelf een minderheid aanhoudt om op die manier de lokale verankering te verzekeren. De linkse oppositie in Luik, gestuurd door de PTB-PVDA, verzet zich daar tegen en wil dat het windenergiebedrijf in de Noordzee in handen blijft van een lokale coöperatieve structuur.