VOETBALGELD – Marc Coucke stapt uit het Belgisch voetbal

Op 14 januari van dit jaar schreven wij (als enige): “De voorbije dagen liep op onze redactie een opmerkelijk bericht binnen, uit goede bron: er is een contract tussen Marc Coucke en Vincent Kompany waarbij die laatste de Brusselse voetbalploeg RSCA Anderlecht overneemt. De financiële voorwaarden liggen vast, de timing waarop die voorwaarden worden gehaald nog niet.” En wat blijkt nu? Marc Coucke treedt terug als voorzitter van Anderlecht en wordt opgevolgd door Wouter Vandenhaute. Die laatste stapt ook samen met Vincent Kompany in het kapitaal van Anderlecht. De eerste fase van het vertrek van Marc Coucke is ingezet. Het ziet er naar uit dat die laatste dezelfde les heeft getrokken als zijn collega-miljardair industrieel Roland Duchâtelet: voetbal is niets voor mij. En er zullen nog verrassingen volgen bij Anderlecht.Anderlecht kwam deze namiddag zelf met een officiële mededeling en kondigde de wijzigingen aan onder de noemer ‘Plan 2020-2025’. CEO Karel Van Eetvelt zal dat nieuwe plan, dat werd opgemaakt met Vincent Kompany en Wouter Vandenhaute, volgende week ter goedkeuring voorleggen aan de Raad van Bestuur. Centraal in de plan staat de eigen jeugd, een nieuwe voorzitter en meer financiële daadkracht, zo klinkt het. “De huidige voorzitter, Marc Coucke, steunt het plan van Van Eetvelt voluit en wil alle ruimte laten aan het nieuwe management. Hij heeft daarom beslist om terug te treden als voorzitter, maar blijft via zijn investeringsmaatschappij Alychlo wel een ambitieuze hoofdaandeelhouder”, aldus het bericht “Coucke heeft aan adviseur Wouter Vandenhaute gevraagd om zijn rol over te nemen, zodat Vandenhaute als nieuwe voorzitter het team rond Van Eetvelt volop kan aansturen.”

Coucke blijft naar eigen zeggen met zijn holding Alychlo wel “een ambitieuze aandeelhouder” van Anderlecht. Maar een man als Coucke geeft zijn positie van voorzitter niet op zonder de bladzijde van Anderlecht definitief om te keren. Coucke kocht Anderlecht in 2017 en moest daarvoor in zeven haasten zijn meerderheidsbelang in KV Oostende van de hand doen. Het leverde hem allemaal weinig voldoening op. Zijn vertrek in Oostende verliep in mineur en met zijn intrede in Anderlecht scoorde hij evenmin hoge ogen. “Ik heb in mijn twee jaar bij Anderlecht al meer over me heen gekregen dan in mijn hele carrière samen”, liet Coucke deze week bij ‘Gert Late Night’ nog optekenen.

Wouter Vandenhaute verkoopt nu al zijn aandelen bij het makelaarsbureau Let’s Play. Zo is hij meteen verlost van zijn dubbelrol als makelaar en manager die ethische vragen opriep en waarvoor Anderlecht zich voor de Licentiecommissie moest verantwoorden. Coucke toonde aan dat hij persoonlijk instond voor de vergoeding van Vandenhaute en niet Anderlecht als club. Exit Coucke uit het voetbal, intro Vandenhaute. En bij deze durven we nu al voorspellend te vragen: wie zal de financier blijken te zijn achter Vandenhaute?