Ondernemer Johan Beerlandt dient zijn ontslag in als bestuurder van RSC Anderlecht. In een persbericht stelt Beerlandt dat hij niet de ambitie heeft “om lid te zijn van een raad van bestuur waar alleen dictaten van de meerderheidsaandeelhouder (lees: Marc Coucke, nvdr) moeten geregulariseerd worden zonder enige reële inspraak voor de overige bestuurders.” Beerlandt, die 25 % controleert van de bouwgigant Besix, verwijt Coucke een “onemanshow-beleid” te voeren. Bedoeling van Coucke was de schulden van Anderlecht in stilte af te bouwen om de ploeg over te laten aan Vincent Kompany. Maar die plannen worden steeds moeilijker nu blijkt dat de ploeg in het seizoen 2019-2020 aanloopt tegen een verlies van 36 miljoen euro. Het seizoen daarvoor bedroeg het verlies al 27 miljoen euro. Anderlecht is nu virtueel failliet.
Met zijn harde opstelling belichaamt Beerlandt het ongenoegen dat leeft bij de zogenaamde B-aandeelhouders van de ploeg. Het gaat dan onder meer om de Rijkste Belg Alexandre Vandamme, de families Vanden Stock en Davignon, Michael Verschueren, Johan Beerlandt en Jo Van Biesbroeck. Zijn controleren 26 % van de aandelen. De overige 74 % zijn in handen van de A-aandeelhouders Marc Coucke en Joris Ide.
De Tijd kon enkele nieuwe cijfers over Anderlecht bij elkaar leggen. Door de coronacrisis is sprake van een omzetdaling met een kwart ten opzichte van het seizoen 2018-2019 (84 miljoen euro), wat al een forse daling was tegenover het seizoen daarvoor (102 miljoen). Meerdere bronnen bevestigen aan de krant dat de club 2019-2020 afsloot met een monsterverlies van 36 miljoen euro. Door het nieuwe monsterverlies is de spaarpot van de club voor het tweede jaar op rij leeg. Enkel na een kapitaalinjectie van 27 miljoen euro door Coucke zelf kon Anderlecht het seizoen 2018-2019 overleven met een eigen vermogen van 8,4 miljoen.
Dat eigen vermogen is nu onder nul gezakt. Anderlecht is nu virtueel failliet. Om dat faillissement te vermijden, zijn de aandeelhouders wettelijk verplicht te stemmen over het voortbestaan van het bedrijf. Dat zou binnen enkele dagen gebeuren op een algemene vergadering. Op korte termijn is er nog genoeg cash om een tijd door te gaan maar er moet wel duidelijkheid komen op lange termijn. De miljoenentransfer van 27 miljoen euro van Jérémy Doku biedt op die langere termijn verlichting, maar dat geld komt pas in het jaar 2020-2021 in de boeken.
Het scenario van Marc Coucke was de schulden weg te werken en daarna het kapitaal te verhogen waarbij Vincent Kompany de macht zou overnemen. Maar de B-aandeelhouders zouden hun belang dan aanzienlijk zien verwateren. En daar nijpt het (voetbal)schoentje.